Vlada spremna da promeni akcizu

Vlada spremna da promeni spornu akcizu kojom je povećana cena samo uvoznog goriva, ukoliko EU smatra da se njom krši SSP.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

22:39

Default images

Građani Srbije koji koriste benzin evropskog kvaliteta plaćaju ga skuplje, jer su tako odlučili poslanici Skupštine Srbije.

U zaštitu građana stala je i Evropska unija, koja je upozorila Vladu da se uvođenjem viših akciza na goriva koja se u najvećoj meri uvoze krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i narušava princip konkurencije i slobodnog tržišta.

B92 u Vladi saznaje da je već pokrenut proces ispitivanja toga jesu li ovakve akcize održive.

Nova lekcija Srbiji "kako funkcioniše Evropa" iz Brisela je stigla zbog povećanja akciza koje se posebno odrazilo na gorivo koje se uvozi. Bez obzira na jasne odredbe prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojima se brani diskriminacija bilo kakvim merama osim ako štite domaću industriju koja je ugrožena, Srbija je odlučila da poveća akcize ali samo na pojedine derivate kojih nema u domaćoj proizvodnji.

Evropska komisija saopštila je da je upoznata sa ovim pitanjem i da ga pažljivo razmatra:

“Od velikog je značaja poštovanje obaveza preuzetih Prelaznim sporazumom da bi se obezbedilo fer i predividivo okruženje za sve ekonomske činioce i potrošače. O ovom pitanju razgovaraćemo sa srpskim vlastima koje su posvećene obezbeđivanju pune implementacije Prelaznog sporazuma”, navodi se u saopštenju Komisije.

I dok Evropa deli packe, potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavljuje da je Vlada spremna da promeni akcize ako se ispostavi da se sada krše evopski principi.

“Ministarstvo finansija je uputilo dopis delegaciji EU u Beogradu i ako EU smatra da ima bilo kakve povrede SSP-a, stav Vlade je naravno da će ta odredba biti promenjena”, kaže Đelić.

Resorna ministarka finansija je na odmoru, pa iz njenog ministarstva stiže samo informacija da su oni zakon poslali u ispravnom obliku, a da su za promenu odgovorni poslanici koji su izglasali amandman kao i da će eventualna inicijativa za promenu zakona najverovatnije doći iz ovog ministarstva.

Odgovornost poslanika prihvata predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja najavljuje mogućnost novog glasanja.

“To znači da oni koji puno rade, a složićemo se da parlament puno radi, uz mnogo toga dobrog što radi može da napravi i poneku grešku i tu grešku mora da ispravi, dakle imperativno”, navodi ona.

Sporni amandman podneo je poslanik SPS-a Zoran Kasalović koji nije bio spreman da bez stava stranke obrazloži predlog.

Poslanik G17 plus Vlajko Senić opisuje kako je izgledao proces glasanja.

“U danu za glasanje, mi smo neposredno pred glasanje obavešteni i od Ministarstva i od naših koalicionih partenra – SPS-a i DS-a - da je promenjen stav, da je taj amandman neophodan radi viših budžetskih prihoda, da je to mišljenje Ministarstva finansija”, objašnjava on. Akciza na litar evrodizela povećana je za 6,6 dinara, na litar evropremijuma za 4,8, a D2 dizela za 4,6 dinara. Na bezolovni benzin BMB 95 akciza je skuplja za 30 para.

Ekonomista Miroslav Zdravković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku radija B92, rekao da je uvođenje akciza "improvizacija lošeg učenika iz magareće klupe".

On je rekao da je potrebno da Srbija koristi "najveći resurs" a to je znanje Evropske unije kako bi donosila mere u skladu sa strandardima.

"Ne znam šta se očekivalo donošenjem ovakve mere, osim neke zaštite domaćih proizvođača goriva. Trebalo bi da mere pomognu svim proizvođačima da lakše proizvode i uvoze gorivo, a nama potošačima da kupujemo jeftinije", rekao je Zdravković.

Iako mnogi kažu da ove promene odgovaraju jedino NIS-u jer favorizuju njegovo gorivo, direktor ove kompanije Kiril Kravčenko tvrdi da Vlada ovako vodi socijalno odgovornu politiku.

“45 posto tržišta dizela ima NIS iz sopstvene proizvodnje, veći deo evrobenzina prodaje NIS. Akcizna politika na direktan način utiče pre svega na NIS i nije dobro posmatrati NIS sa jedne, a uvoznike sa druge strane. Mislim da je akcizna politika polazila od interesa potrošača jer su manje povećane akcize na derivate koji se najviše koriste”, ocenjuje Kravčenko.

Nove akcize nisu obradovale ni naftaše. Predsednik Upravnog odbora A.D. "Nafta" Nebojša Atanacković kaže da se stanje na tržištu još nije stabilizovalo posle liberalizacije.

“S jedne strane se ne može uvesti bezolovni benzin kakav smo koristili sada, a s druge strane on je sada neuporedivo jeftiniji jer je onaj drugi dobio akcizu od 5 dinara, a ovaj je samo od 50 para”, kaže on.

Skupština Srbije bi o akcizama ponovo mogla da odlučuje kad najmanje 84 poslanika, ili Vlada po hitnom postupku, predloži sednicu, a posle 1. marta to može biti i odluka predsednice Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: