Požega: Kazniti autore grafita

U Požegi osvanuli antiromski grafiti. Odgovorni će biti najstrože kažnjeni, kaže za B92 predsednik opštine Požega.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

15:51

Default images

Kukasti krstovi, koji su u noći između 12. i 13. januara osvanuli u romskom naselju Lisište u Požegi, najverovatnije su delo neodgovornog pojedinca, smatra predsednik te opštine Milovan Mićović.

On je rekao da će oni koji su iscrtali kukaste krstove po banderama, saobraćajnim znacima i na pojedinim ulazima u dvorišta u naselju Lisište biti najstrože kažnjeni da se ovako nešto više nikada ne bi dogodilo.

“Lično mislim da je ovo individualni čin neodgovornog pojedinca i naravno mi smo vrlo ozbiljno shvatili ovaj problem. Odmah smo najoštrije osudili ovaj čin i zajedno sa policijom napravljen je uviđaj”, kaže Mićović.

“Izašli smo na lice mesta, napravili smo zapisnik. Istraga je u toku, ja se nadam da će počinioci vrlo brzo biti izvedeni pred lice pravde i da će počinioci biti kažnjeni, za nauk svima da se to više nikad ne ponovi”, poručio je on.

Možete pogledati celo gostovanje predsednika opštine Požega u Vestima TV B92:

Osuda antiromskih simbola u Požegi

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava su osudile rasističke i fašističke simbole i poruke koje su osvanule 13. januara u romskom naselju u Požegi.

Ovim činom je među Romima stvorena atmosfera straha, naročito imajući u vidu da su iscrtani simboli ideologije koja je rezultirala genocidom u Drugom svetskom ratu.

U naselju Lisište u kojem živi 700 Roma, na banderama koje okružuju naselje i na nekim saobraćajnim znacima sprejevima su iscrtani kukasti krstovi, a na jednoj banderi poruka "Cigani marš iz Srbije".

"Naglašavamo da ovo delo ne može da bude okarakterisano kao vandalski akt pojedinca ili grupe već da je u pitanju organizovan i jasno profilisan politički angažman koji se zasniva na ideologijama koje promovišu mržnju prema manjinskim i marginalizovanim grupama, kao i onima koji se suprotstavljaju nacističkoj i rasističkoj propagandi", navode u saopštenju Regionalni centar za manjine, Mreža odbora za ljudska prava, Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Branitelji ljudskih prava.

"Uprkos deklarativnoj spremnosti države da suzbija pojavu međunacionalnih incidenata postavlja se pitanje efikasnosti državnih organa u kažnjavanju ovih krivičnih dela. U tom smislu upozorava nesrazmerno mali broj presuda za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje u odnosu na broj podnesenih krivičnih prijava. Ovakvi incidenti potvrđuju potrebu da se u krivičnopravni sistem Srbije uključi institut zločina iz mržnje koji bi obeshrabrivao i kažnjavao krivična dela počinjena protiv osoba zbog njihove rasne, nacionalne ili druge pripadnosti. Takođe, pojava širenja nacističke i rasističke propagande čini neophodnim doslednu primenu Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije zahtevaju od nadležnih organa brzu reakciju i hitno privođenje i kažnjavanje odgovornih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: