SNS predao potpise za izmenu Ustava

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić predao je danas u Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana za promenu Ustava Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.01.2011.

12:46

Default images

SNS predlaže smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, broj ministara između 12 i 15 i ukidanje funkcije državnih sekretara.

Srpska napredna stranka predala je danas Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana koji podržavaju inicijativu da se promeni Ustav, kako bi se broj poslanika u republičkom parlamentu smanjio sa 250 na 125.

U pratnji omladinaca SNS-a, potpise nadležnima u Skupštini predao je lider SNS-a Tomislav Nikolić, koji je podršku članova imao i na platou ispred parlamenta.

Kutije sa prikupljenim potpsima prošle su redovnu Skupštinsku skener kontrolu, a naprednjaci se nadaju da će se podjednako pažljivo njihovom inicijativom za smanjenje broja poslanika i promenu Ustava baviti i sam parlament. Lider SNS-a Tomislav Nikolić, traži zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o njihovoj inicijativi.

“Očekujem podršku svih stranaka kojima je u interesu da se u Srbiji živi bolje, da administracija ne pojede ceo budžet. Mi smo u ovoj akciji sa Novom Srbijom, a ja mislim da će nam se priključiti i drugi. Sa DSS-om ćemo imati veoma ozbiljne razgovore u najskorije vreme”, najavio je Nikolić.

Za Ustav koji želi sada da menja, 2006. godine glasao je i sam Tomislav Nikolić, tada kao radikal. A to objašnjava time da su u to vreme svi bili popustljivi, jer je bilo važno, kako kaže, usvojiti preambulu o Kosovu.

SNS neće podržati njeno ukidanje ni sada, ali ni uvođenje regionalizacije koju predlaže lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Prema rečima Nikolića, ima i drugih poglavlja u Ustavu Srbije koja "nisu u redu" i naprednjaci su spremni da razgovaraju o povećanju transfera lokalnim samoupravama,

Lider SNS-a je izjavio da je njegov cilj uspostavljanje dvopartijskog sistema u Srbiji, ali da na tome ne radi sa Demokratskom strankom.

"Dok se to ne desi (dvopartijski sistem) Srbija ne može da napreduje. Dok god bude imala 17 stranaka u vlasti, Srbija ne može ići napred", rekao je Nikolić.

Sama ideja o promeni Ustava, prihvatljiva je i za Demokratsku stranku, ali kako je to gostujući u “Kažiprstu” B92, objasnila potpredsednica DS-a Jelena Trivan, ne na način Srpske napredne stranke, koji je, kako kaže, populistički.

Opširnije reakcije političkih stranaka na inicijativu SNS-a možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: