Optički kablovi duž 2.000 km pruga

Pošta će finansirati izgradnju telekomunikacione infrastrukture na koridorima pruga u ukupnoj dužini od preko 2.000 kilometara.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

15:59

Default images

PTT Srbija i “Železnice Srbije” potpisali su ugovor o zajedničkoj izgradnji telekomunikacione infrastrukture na koridorima pruga u ukupnoj dužini od 2.031 kilometar.

Projekat izgradnje optičkih kablova trebalo bi da bude završen za tri godine. Ceo projekat vredan 24,3 miliona evra finansiraće iz sopstvenih izvora i bez kredita javno preduzeće PTT Srbija.

Prva faza košta otprilike četvrtinu te sume, prvi radovi počinju za neki mesec. Kada kompletnom dužinom, uz pružni Koridor 10 bude postavljen optički kabl, svi komunikacijski infrastrukturni problemi će praktično biti rešeni, kaže ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

“To će omogućiti ne samo velikim sistemima, Pošti i ‘Železnicama’, da unaprede svoje upravljanje, podignu kvalitet, podignu bezbednost, podignu sigurnost, nego će obezbediti celoj našoj privredi da bude konkurentnija time što će imati pouzdanije servise od koga svi oni zavise. Takođe, to će našim građanima omogućiti kvalitetniji život”, očekuje Matićeva.

Unutrašnjost Srbije imaće mogućnosti brzog interneta, a privreda će moći da koristi najrazličitije informatičke i telekomunikacijske veze i usluge, kaže direktor PTT Srbije Goran Ćirić.

“To će vrlo značajno spustiti cene i internet saobraćaja, i ostalog međunarodnog saobraćaja, ali i pomoći nam u onome što smo već započeli, a to je podsticaj razvoja elektronske uprave, državne uprave u Srbiji, i kvalitetan i efikasan prilaz do svake od 175 opština, gradova i lokalnih samouprava”, kaže on.

Prema rečima direktora “Železnica Srbije” Milovana Markovića, ovaj projekat biće od izuzetnog značaja za to preduzeće.

“Otvara se mogućnost kvalitetnijeg video nadzora i rešavanje jednog važnog pitanja koje je danas u železnicama prisutno, a to je otuđivanje naših materijalnih dobara bez kvalitetne kontrole”, kaže on.

Jedna od primedaba inostranih investitora upravo se ticala loše komunikacijske strukture izvan nekoliko gradskih centara u Srbiji. Postavljanjem optičkog kabla sve te prepreke biće otklonjene. Višak kapaciteta država će iznajmljivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: