Daleko od dvopartijskog sistema

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da DS nema ništa zajedničko sa naprednjacima i da sa njima razgovara samo o državnim pitanjima.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

11:59

Default images

Ona je dodala da je Srbija daleko od dvopartijskog sistema „ma koliko to političke stranke želele“.

"Dvopartijski sistem u Srbiji neće biti moguć za sto godina", rekla je ona u Kažiprstu B92.

Trivanova je dodala da je priča o tome u Srbiji "besmislena, nerealna i bezrazložna" bez obzira na to što svaka stranka ima želju da bude najveća i da u sebe apsorbuje što veći broj malih stranaka.

Komentarišući izjavu lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da socijalisti nemaju nameru da podrže promene izbornih zakona ili Ustava da bi pomogli DS i SNS da stvore dvostranački sistem, Trivanova je rekla da je Dačić političar koji zna šta govori, ali je i dodala da ne znači da je uvek u pravu.

Prema njenim rečima, lider SPS-a je sa tom pričom izrazio bojazan i legitimno branio interese jedne "male - manje stranke".

Trivanova je rekla da ustavne reforme ne mogu da se odvijaju na način koji zagovara Srpska napredna stranka, već kao u svim civilizovanim zemljama, na osnovu ozbiljne prvane analize i javne debate.

"Postoje dva ozbiljna razloga zbog kojih ustavne reforme ne idu na način na koji to radi SNS. Zbog atmosfere pravne sigurnosti ne možete svaka dva meseca govoriti da Ustav ne valja. Uradićete pravnu analizu, sakupiti sve inicijative, a ima ih dosta, ne samo ona SNS i reći šta to u Ustavu ne valja, otovriti javnu debatu i tako krenuti u izmene ustava", rekla je potpredsednica DS.

Trivanova je navela da se tako radi u civilizovanim zemljama i da ne može svakog meseca svaka stranka da kapitalizuje jednu ideju i da otvara referendum.

"Potrebna je javna debata u kojoj populističkim metodama nećete govoriti / idealno je imati 125 poslanika", rekla je Trivanova i dodala da treba da se zna na osnovu kojih parametara se to govori.

Potpredsednica DS je ponovila da su odnosi u vladajućoj koaliciji odlični i stabilni i da je ovo vlada sa najmanje turbulencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: