Vučić: SNS neće odustati

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio da veliki broj građana podržava inicijativu te stranke o promeni Ustava radi smanjenja broja poslanika.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

10:43

Default images

Srpska napredna stranka prikupila je više od 300.000 potpisa za inicijativu za promenu člana Ustava i smanjenje broja poslanika.

Vučić je u "Kažiprstu" B92 najavio da će inicijativa biti podneta sutra i rekao i da ne zna da li SNS može da računa na podršku drugih stranaka za smanjenje broja poslanika u parlamentu sa 250 na 125. Ipak, SNS, kako kaže, neće odustati.

"Ukoliko želimo da imamo bilo kakvu šansu u budućnosti da ova zemlja postoji, mi ćemo sve morati da menjamo. Ceo sistem, sve nas, sve ćemo morati da menjamo. I to nije istina da su to samo kozmetičke promene, mi tek spremamo promene", kaže Vučić.

Za razliku od drugih opozicionih stranaka, koje takođe pričaju o promenama broja poslanika, konkretan predlog podnela je jedino Srpska napredna stranka, ističe on.

„Ja želim građanima da pokažem da smo konkretan predlog podneli samo mi. Mi iza ovoga idemo dalje sa inicijativama. Imamo 130 agencija. Hajde sto da ukinemo. Neke rade dobro svoj posao, a veliki deo postoji samo da bi uposlio partijske kadrove. Posle toga idemo u priču i o javnim nabavkama. Hajde da ih kontrolišemo na drugačiji način pa da uštedimo 300 do 500 miliona evra“, rekao je Vučić u "Kažiprstu".

Na pitanje kakav će biti efekat inicijative za promenu Ustava ako SNS nema podršku ostalih partija, zamenik predsednika SNS kaže da ne zna kakav će efekat imati, ali da SNS nije mogao ni da pretpostavi da će inicijativa naići na takav odziv građana.

„Svi su do pre mesec dana govorkali ’da i mi smo za to’ i deklarativno svi su bili za to. Izvinite, a zašto su onda svi, samo jedan minut nakon što smo podneli predloge zakona kojima se ukidaju privilegije, to skinlii s dnevnog reda, sva tri predloga naših zakona?“, zapitao je Vučić i dodao da danas svi govore: "Nećemo da prihvatimo njihovu inicijativu", ali da niko neće da kaže zbog čega.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa zahtevom predstavnika homoseksualne populacije za promenu Ustava i redefinisanje definicije braka, Vučić je rekao da takav zahtev ne može biti pridružen zahtevu SNS za izmenom najvišeg pravnog akta, uz ocenu da za takva pitanja nije "ni vreme ni mogućnost".

"Niko ni na koji način ne može da ugrožava njihova prava, ali nismo za istopolni brak. Brak je zajednica muškarca i žene, stav je SNS, a moj lični stav se poklapa sa stavom stranke", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: