Nove tablice predmet pregovora

Vlasti u Prištini su zabranile da se na teritoriji Kosova kreću vozila sa novim registarskim tablicama Srbije. Beograd najavljuje pregovore o toj temi.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2011.

18:29

Default images

Kosovski ministar policije u ostavci Bajram Redžepi je naredio da se konfiskuju tablice Srbije, izdate za regione na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će spor oko nepriznavanja novih registarskih tablica Srbije za gradove na Kosovu biti jedna od tema predstojećih tehničkih pregovora sa delegacijom Kosova.

“Sve nove tablice koje izdaje MUP Srbije, a imaju oznaku gradova na Kosovu, biće oduzete, a slučaj će dalje biti predat nadležnim organima. Stare tablice ostaju da važe do odluke Vlade Kosova, koja će verovatno podrazumevati davanje roka od nekoliko meseci za preregistraciju”, precizirao je Redžepi.

"Ni mi u Srbiji ne priznajemo kosovske tablice, tako da će ova tema sigurno biti predmet predstojećih pregovora sa delegacijom Kosova", rekao je Dačić.

Uredba je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na Kosovu, člana 348.4, prema kojem je policajac dužan da udalji iz saobraćaja vozilo koje nije registrovano, ne poseduje određene registarske oznake ili koje nije podvrgnuto redovnom ili vanrednom tehničkom pregledu.

Prema izvorima B92 najviše vozila s novim tablicama je na severu Kosova gde Srbi predstavljaju dominantno stanovništvo.

Prema izvorima iz policije nekoliko novih tablica sa nazivima gradova na Kosovu je već oduzeto.

Ivanović: Politička odluka

Odluka MUP-a Kosova je političke prirode i neće imati nikakav praktičan efekat, izjavio je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

"Naredba odlazećeg ministra Bajrama Redžepija je za žaljenje i ne može proizvesti nikakav praktičan efekat, jer se radi o odlazećem ministru koji ima samo tehnički mandat. S druge strane, nalazimo se pred pregovorima, koji će se dotaći, veoma brzo, možda već i na prvim sednicama, i teme registarskih tablica i ličnih dokumenta" , rekao je Ivanović.

On kaže i da Redžepi nema prava da nalaže tako nešto, jer je Srbija donela odluku o zameni registarskih tablica na celoj svojoj teritoriji, što kako kaže uključuje i Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: