Vređanja manjina na praznik

Udruženje „Građanska Vojvodina“ saopštava da su grupe izgrednika za Božić i Badnji dan vređaei građane nesrpske nacionalnosti u Subotici.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

10:16

Default images

Oni su, prema saopštenju, izvikivali uvredljive parole ispred konzulata Hrvatske, a nasilje i silu posebno iskazivali u naseljima gde žive pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica.

„Celokupna atmosfera promocije sile i nasilja u Subotici upotpunjena je artiljerijom - petardama, ali i pucnjima iz pištolja i sačmarica“, navodi se u saopštenju „Građanske Vojvodine“.

„Građanska Vojvodina“ navodi da su i ove godine pravoslavni verski praznici u pojedinim sredinama u Vojvodini „iskorišćeni za širenje nacionalističke histerije i mržnje, kao i za direktne i indirektne uvrede i pretnje predstavnicima raznih nacionalnih zajednica“.

„Nije tajna da iza ovih grupa izgrednika i nasilnika stoje pojedine esktremističke političke i delovi duhovnih organizacija, koji se skrivaju iza prideva “srpski”, “svetosavski”, koji se skrivaju iza velikog hrišćanskog praznika, ružeći na najgori mogući način i tradiciju većinskog naroda u Vojvodini“, dodaje se u saopštenju.

„Građanska Vojvodina“ navodi da „ čudi da nadležni državni organi ne reaguju“ i ne kažnjavaju nasilničko ponašanje, „koje ima za cilj da zaplaši građane, odnosno da seje mržnju i strah“.

„Čudi nas i medijska ignorancija i prećutkivanje ovih događaja“, dodaje se.

Inicijativu vojvođanskih nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanski fond “Panonija”, Otvoreni licej, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: