SPS: Nećemo dvopartijski sistem

SPS neće podržati promene izbornih zakona i Ustava Srbije koje bi vodile stvaranju dvopartijskog sistema, kaže predsednik socijalista Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

23:28

Default images

"Nemam nameru da podržavam promene izbornih zakona ili Ustava da bih pomogao Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci da stvore dvostranačku Srbiju", rekao je Dačić.

Dačić je gostujući na Radio-televiziji Srbije objasnio da DS i SNS teže stvaranju dvopartijskog sistema što on ne smatra korisnim za Srbiju.

Predsednik SPS je rekao da se može razgovarati o promeni izbornog zakona, ali da nije politički korektno reći da je većinski izborni sistem bio nepravedan za vreme Slobodana Miloševića, a da bi sada bio dobar.

"Ko je prošao cenzus od pet odsto, ima pravo na političko predstavništvo i valjda je to demokratskiji princip od većinskog izbornog sistema u kojem neko može da osvoji 35 odsto glasova i da ne uđe u parlament", rekao je on.

Dačić je rekao da se ne slaže sa tim da se pojedine teme plasiraju u javnost i da se zatim Socijalistička partija Srbije predstavlja kao prepreka demokratskim promenama.

"Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz 1990-ih godina", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti "politički marketing od političke realnosti".

Govoreći o smanjenju broja članova Vlade i broja republičkih poslanika, Dačić, koji je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da nije protiv smanjenja broja ministara i poslanika, ali je zapitao zašto to nije ranije predloženo.

"Što nisu napravili Vladu od 15 ministara 2000. godine. Je l' treba da se smanji Vlada? Treba! Ali mi onda dajte predlog ili ćutite!", rekao je Dačić i dodao da o rekonstrukciji Vlade razgovara najviše s novinarima.

Dačić je ukazao i na opasnost od "devalviranja parlamenta" dodavši da Vojislav Koštunica, kada je bio premijer, nije voleo da dolazi u Skupštinu.

"To se smatralo 'brbljaonicom', a to je najviši zakonodavni organ. Sutra će se reći: 'Ne trebaju nam sudije, ni policajci - oni su korumpirani'. Ako vi kažete da možete bez tih institucija, to je jedan put ka ukidanju", rekao je Dačić.

Na pitanje o spiskovima saradnika tajnih službi, Dačić je rekao da SPS nije protiv objavljivanja njihovih imena.

"Nemamo razloga da branimo da se to ne objavi. Zašto se to ne objavi nije na nama", rekao je predsednik SPS-a.

Dačić je rekao i da policija nije pod političkih uticajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: