"Srpski MIT" bez dozvole za rad

Fakultet za inženjerski menadžment, koji je osnovali povratnici sa najpoznatijih svetskih univerziteta, godinu dana čeka dozvolu za rad.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.01.2011.

16:41

Default images

Nadležni za njeno izdavanje prebacuju odgovornost jedni na druge, saopštio je taj fakultet.

Profesori tog fakulteta, u iščekivanju studenata, sede u praznim učionicama, potpuno opremljenim računarima u najmodernijim inženjerskim laboratorijama, navedeno je u saopštenju.

Fakultet je u osnivanju, ali je zbog, kako se navodi, neažurnosti nadležnih, trome, preskupe i neefikasne administracije, njegova sudbina neizvesna, saopšteno je iz tog fakulteta.

Menadžment fakulteta je, kako je navedeno, 10. februara prošle godine Ministarstvu prosvete podneo zahtev i elaborate za dobijanje dozvole za rad.

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta do današnjeg dana nije pregledala, ni dala svoje mišljenje Ministarstvu radi dobijanja dozvole, iako je zakonski rok od 90 dana za davanje mišljenja istekao, navedeno je u saopštenju.

Fakultet se, kako je navedeno, obraćao ministru prosvete Žarku Obradoviću, Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, Komisiji za akreditaciju, tražeći pismeno obrazloženje nedobijanja dozvole za rad.

Po zakonu, da bi fakultet započeo rad, mora da podnese molbu za dobijanje dozvole za rad. Molba se podnosi Ministarstvu prosvete, koje predaje elaborat fakulteta u osnivanju Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Na osnovu mišljenja komisije, Ministarstvo izdaje dozvolu za rad, a fakultet tek potom podnosi molbu za akreditaciju svojih programa, profesorskog kadra, organizacije studija i fakulteta.

U saopštenju se ističe da je Fakultet za inženjerski menadžment jedina nova institucija ovog tipa otvorena posle Univerziteta Kembridž i MIT.

Među dvadeset i pet povratnika, osnivača, su i profesori Vladimir Tomašević, Bojana Panić, Boris Dragović i Jasna Brujić sa Kembridža, Jovan Golić sa Kornela i Jelena Buha sa Potsdama.

Program fakulteta je koncipiran kao spoj tehničkih predmeta kombinovan sa najmanje dva svetska jezika, radom na računarima i poznavanjem finansija, organizacije i ekonomije, neophodnih znanja i veština za građenje uspešne karijere nakon studiranja.
Profesori nanotehologije, biohemije, statike i termodinamike su radili u Lucernu i Federalnom institutu za matematiku u Ženevi, dok su profesori menadžmenta i ekomonije doktorirali i predavali na Kembridžu i Oksfordu.

Kuriozitet tog privatnog fakulteta, čije je sedište u Beogradu, jeste da će 30 odsto studenata dobijati stipendije, svaki student dobiće lični laptop, udžbenike, a veliki bibliotečki fond fakulteta olakšaće studiranje budućim apsolventima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: