Ne žele fabriku za preradu otpada

Meštani Pojata, Drenovca i Donjeg Katuna protestovali zbog izgradnje fabrike za preradu otpada. Resorno ministarstvo i opština Ćićevac navode da opasnosti nema.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2011.

00:15

Default images

Predsednik Inicijativnog odbora meštana Marin Milutinović kaže da postrojenje u neposrednoj blizini sela ugrožava životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

"Lokacija za fabriku za preradu otpada je u neposrednoj blizini sela Pojate, Drenovac i Donji Katun, na 500 metara od prvih kuća, zbog čega ne dozvoljavamo izgradnju", rekao je Milutinović.

Predsednik inicijativnog odbora za sprečavanje izgradnje postrojenja kaže da su žitelji potpisivali peticiju, tražili referendum, obraćali se nadležnim institucijama, ali da niko do sada nije uvažio njihovo mišljenje niti im je bilo ko objasnio šta bi zaista trebalo da bude izgrađeno. Zlatan Krkić, predsednik opštine Ćićevac, kaže da je još uvek u toku izrada studije uticaja na životnu sredinu, za koju je zajedno sa glavnim projektom Evropska unija izdvojila tri miliona evra.

On kaže da skup koji je održan ima političku pozadinu jer će tek po završetku studije i posle javnog uvida biti poznato da li će postrojenje uopšte biti izgrađeno na teritoriji ove opštine.

Izgradnja ovakvog postrojenja u Srbiji jedan je od uslova za priključenje Evropskoj uniji, koja je iz IPA fondova za tu namenu izdvojila bespovratnih 14 miliona evra. Postrojenje je prvobitno trebalo da bude izgrađeno na teritoriji opštine Ćuprija, ali su i u Ćupriji građani sprečili realizaciju tog projekta.

Postrojenje u okviru prostora zemljoradničke zadruge Ćićevac, na površini od 27 hektara neće tretirati radioaktivni, kancerogeni i eksplozivni materijal, navodi se u saopštenju Opštinske uprave. Pomoćnik ministra životne sredine Nebojša Pokimica kaže da su meštani aktivno učestvovali u razgovorima sa predstavnicima ministarstva i lokalnih vlasti i demantovao informaciju da sa meštanima Pojata i okolnih naselja niko nije razgovarao u vezi sa izgradnjom fabrike za preradu i skladištenje otpada.

Milutinović navodi da se od meštana kriju informacije o količini i vrsti otpada koji će biti prerađivan.

"Prema našim informacijama, tu će se prerađivati kiseline, razređivači, herbicidi, pesticidi, trafo-ulja, antifrizi i sve ostale tečnosti koje su kancerogene, otrovne, zapaljive i opasne", rekao je Milutinović.

Pokimica je gostujući u Vestima TV B92 rekao da izgradnja fabrike neće negativno uticati na životnu sredinu, kao i da Srbija trenutno nema nijedno slično postrojenje, pa se pitanje otpada, umesto preradom i razgradnjom rešava, izvozom u druge zemlje, što je skupo i ne predstavlja dugoročno rešenje

Lokalna samouprava i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja dali su saglasnost za izgradnju postrojenja.

Ministarstvo je organizavalo za predstavnike sela put u Francusku, da bi mogli da se uvere u bezbednost postrojenja koje treba da se gradi u Pojatama.

"S obzirom da će taj projekat zaposliti više od sto ljudi, s obzirom da Pojate nije mnogo razvijena opština, Pojate i Ćičevac nemaju pitanje rešeno ni kanalizacije ni vode za piće, mislimo da će kroz ovaj razvojni projekat sigurno doći do realizacije i rešavanja tih problema", rekao je Pokimica.

U saopštenju opštine Ćićevac navodi se da bi Ćićevac imao veliku korist od realizacije tog projekta jer bi se 10 odsto profita postrojenja, oko 500.000 evra, slivalo u opštinsku kasu. U video prilogu možete pogledati celo gostovanje pomoćnika ministra za životnu sredinu Nebojše Pokimice:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: