BiH još bez konstituisane vlasti

Danas bi trebalo da se održi sastanak parlamentarnih stranaka s ciljem da se deblokira proces konstituisanja vlasti na nivou BiH.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.01.2011.

12:15

Default images

Iako su opšti izbori održani u oktorbu, BiH još uvek nema konstituisane nove organe vlasti, a svi rokovi za to su prošli.

Prisustvo sastanku u Sarajevu najavili su HDZ, SNSD i SDS, ali je i dalje neizvesno prisustvo predstavnika SDP i SDA.

Lideri SNSD i SDS, Milorad Dodik i Mladen Bosić, kao i dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, su najavili da će učestvovati u radu toga sastanka.

Prisustvo tom sastanku, najavio je i lider Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Lider SDA Sulejman Tihić ranije je rekao da bi taj sastanak trebalo odgoditi za utorak, kada je inače privremeno rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazalo sastanak svih predstavnika parlamentarnih stranaka u vezi dogovora oko konstituisanja tog zakonodavnog tela.

Lider SDP Zlatko Lagumdžija nije potvrdio, ali ni otkazao da će učestvovati u radu tog sastanka.

On zahteva da se stranke dogovore oko programskih ciljeva, koje je ta stranka ponudila u platformi, a koju je prihvatila SDA i dve manje hrvatske stranke, zastupljene u Parlamentu BiH, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka Radom za boljitak.

Iako su opšti izbori održani u oktorbu, BiH još uvek nema konstituisane nove organe vlasti. Svi rokovo za to su probijeni i vrlo je neizvesno kada će se u BiH konstiuisati novi organi vlasti.

U tom poslu najviše je odmakla RS, koja je skoro završila izbor novih organa vlasti, ali je zastoj nastao u Veću naroda RS, gde bošnjački klub osporava konstiuisanje toga tela zbog ,kako su naveli, ugroženosti bošnajčkog nacionalnog interesa. T

ako se kriza sa nivoa BiH, gde političke stranke ne mogu da iznađu dogovor oko primene izbornih rezultata prenela i na RS.

Zbog problema u Veću naroda, gde je SDP tražio mesto predsedavajućeg toga tela, oosporena je potvrda izbora nove vlade RS.

Zato će danas u Banjaluci zasedati i Veće naroda i Narodna skupština RS s ciljem iznalaženja rešenja za sprona pitanja oko konstituisanja Veća naroda i potvrde nove vlade u RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: