Josipović o hapšenju Tihomira Purde

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je hrvatski veteran Tihomir Purda uhapšen u BiH na osnovu međunarodne poternice.

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2011.

18:47

Default images

Josipović je ponovio apel da se objavi registar hrvatskih branilaca, čemu se oštro suprotstavljaju vlada, HDZ i desne stranke.

"Tihomir Purda uhapšen je na osnovu međunarodne poternice iz 2007. godine, a Hrvatska će mu, kao svome državljaninu, pružiti svu konzularnu pomoć, shodno domaćim i međunarodnim propisima", navodi se u saopštenju za medije iz Josipovićevog kabineta.

Predsednik Hrvatske je pozvao nadležne državne organe da u okviru svojih nadležnosti i međunarodne saradnje s BiH i Srbijom učine sve da se slučaj reši što pre, zakonito i pravedno, uz poštovanje normi domaćeg i međunarodnog prava.

"Isto tako, bilo bi dobro da se na osnovu mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, ako za to ima osnove, postupak protiv Purde sprovede u Hrvatskoj", kaže se u saopštenju.

Josipović navodi da je, prema podacima kojima raspolaže, neverodostojan popis navodnih 340 osoba osumnjičenih u Srbiji za ratne zločine, objavljen na hrvatskom portalu “Pollitika”.

"Na tom je popisu, osim pojedinih osoba koje je i Hrvatska osumnjičila pa i osudila za ratne zločine, i velik broj osoba za koje ne postoji nikakav podatak o nezakonitim delima i koje su časno branile svoju domovinu", kaže se u saopštenju.

Navodi se i da će "predsednik podstaći daljnje provere i saradnju nadležnih državnih organa Hrvatske i Srbije radi pune međusobne informisanosti o postupcima koji se vode".

"Predsednik Hrvatske razočaran je što hrvatsko ministarstvo branilaca i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavu Registra hrvatskih branilaca".

Prema njegovim rečima, popis treba objaviti na osnovu zakona i uz poštovanje potrebnog nivoa zaštite ličnih podataka, a jasno je da ovaj slučaj, u kome je raspisana poternica godinama pre nezakonite objave nepotpunog i pogrešnog registra, nema baš nikakve veze s tom objavom.

"Plašenje građana ishitrenim povezivanjem Purdinog hapšenja i objavljivanja registra nastavak je politike zaštite onih koji su se bez osnove našli na popisu časnih imena hrvatskih branilaca", navodi se u saopštenju i podseća da su različiti fragmentarni popisi branilaca već objavljeni u brojnim monografijama, knjigama, novinskim člancima, popisima članova udruženja i na druge načine.

Josipović ukazuje "da sva ispitivanja javnosti govore da ogromna većina građana, a i samih hrvatskih branilaca, želi objavu registra koja će omogućiti jačanje digniteta branilaca, bolje ostvarivanje njihovih prava i njihovo razlikovanje od osoba koje su u odbrani Hrvatske učestvovale u vanborbenim aktivnostima ili koje uopšte ne spadaju u popis osoba koje su učestvovale u odbrani".

Predsednik Josipović ponovo poziva hrvatsku vladu da predloži odgovarajući zakon o objavi registra, kaže se u saopštenju.

Purdu je policija BiH uhapsila u sredu prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

On je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu gde mu je određen pritvor.

Purda se tereti da je zajedno s dve osobe učestvovao u namernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: