Dva badnjaka u Crnoj Gori

U Crnoj Gori ložena su dva badnjaka, a mitropolit Crnogorsko Primorski Amfilohije prokleo je onoga ko sruši pravoslavnu crkvu na Rumiji.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.01.2011.

09:34

Default images

On je poručio da gradnja hramova nije državno pitanje i pitanje za ministre, već za poglavare triju konfesija koje postoje u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije reagovao je na ideju novog ministra za održivi razvoj Crne Gore Predraga Sekulića da na Rumiji, kraj Bara, umesto pravoslavne crkve treba izgraditi novi višekonfesionalni objekat.

"Ko sruši taj hram, Bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", poručio je Amfilohije u četvrtak uveče, prilikom paljenja i osveštavanja badnjaka ispred Crkve Svetog Jovana Vladimira u Baru, prenela je TV "Vijesti".

Osveštavajući badnjak pred Cetinjskim manastirom, Amfilohije je pozvao vernike okupljene ispred Dvora kralja Nikole na Cetinju da im se pridruže, a ne da lože "logorsku vatru" i da idu za kako je rekao "lažnim popovima".

Pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, koji su se okupili ispred Dvora kralja Nikole, protestovali su zbog toga što su, kako smatraju, crkve i manastiri za njih zatvoreni.

Metalna Crkva Svete Trojice na Rumiji "trin je u oku" delu crnogorske vlasti i vernika, sledbenika kanonski nepriznate CPC, još od vremena njenog postavljanja, a jula 2005. godine za njen spas tadašnje crnogorsko rukovodstvo je molio patrijarh srpski Pavle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: