Zatvorski stražari nose oružje kući

Zatvorski i sudski stražari će uskoro moći da nose službeno oružje i izvan radnog vremena, predviđeno je izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2011.

15:30

Default images

Stražari će moći da nose oružje radi lične bezbednosti, ukoliko im to odobri direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Oni kojima to bude odobreno moraće da preduzmu sve bezbednosne mere da ne bi došlo do zloupotrebe oružja, odnosno da ono ne bi došlo u posed neovlašćene osobe.

Takvo rešenje je predloženo, jer su, kako piše u obrazloženju tog zakonskog akta, pripadnicima Službe za obezbeđenje bile upućivane ozbiljne pretnje po njihovu bezbednost, kao i bezbednost članova njihovih porodica, zbog obavljanja službenih zadataka.

Predloženim izmenama predviđeno je i da Služba obezbeđenja može da ima i službene pse koje će koristiti za pronalaženje opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci i eksplozivnih sredstava ili naprava kod osuđenika.

Predlogom izmena predviđeno je i da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija prati program izvršenja kazne "kućnog" zatvora, koji se u Srbiji za one koji su osuđeni do godinu dana primenjuje od oktobra prošle godine radi rasterećenja smeštajnih kapaciteta zatvora.

Utvrđeni su i novi razlozi za napuštanje "kućnog" zatvora, pa će tako osuđenik moći da ga napusti i radi dobijanja nužne medicinske pomoći, odlaska na posao, pohađanja nastave tokom redovnog školovanja i polaganja ispita, venčanja ili smrti bliske osobe, staranja o članovima uže porodice, ako to ne može da obavi neko drugi, sezonskih poljoprivrednih radova, ako mu je to stalna delatnost.

Zatvorenik će moći da napusti kućni zatvor i zbog boravka van prostorije u kojoj stanuje, u trajanju do četiri sata dnevno, u skladu sa programom izvršenja kazne.

Predviđena je i obaveza nadležne jedinice Uprave da obaveštava sud, policiju i Upravu o kršenju obaveza osuđenog, odnosno okolnostima koje onemogućavaju izvršenje kazne, kao i primenu mera elektronskog nadzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: