Dragin: Neće biti nestašice pšenice

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je da u ovom trenutku u skladištima u Srbiji ima oko 700.000 tona pšenice i da nema bojazni od nestašice.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

16:56

Default images

Dragin je rekao da je setva u 2010. godini prošla izuzetno dobro, da sneg čuva pšenicu od velikog mraza i da nje za sada ima dovoljno.

"Ne postoji nikakva bojazan od nestašice. Najbitnije je da na legeru trenutno ima 700.000 tona pšenice, da je pšenica posejana od oktobra u dobrom stanju i da očekujemo dobar rod i dobru cenu", rekao je Dragin gostujući na TV B92.

Podsećajući da je Ministarstvo pre nekoliko meseci podnelo inicijativu da se uvede taksa na izvoz pšenice u slučaju da zapreti njena nestašica, Dragin je naveo da se stanje prati i da će ta mera biti preduzeta ukoliko bude bilo potrebe.

Ministarstvo poljoprivrede kaže Dragin, pripremilo je i Nacrt Predloga zakona o Agenciji za stabilizaciju tržišta poljoprivrednim proizvodima koja bi intervenisala onda kada to tržište strateškim proizvodima zahteva.

"Takva jedna agencija mogla bi da uradi daleko više, da zameni onaj deo poslova robnih rezervi koje imaju više određenih strateških rezervi i da na ovakav način jednom efikasnom politikom trgovine omoguće da građani imaju dovoljno poljoprivrednih proizvoda određenog kvaliteta, a da poljoprivredni proizvođači budu zadovoljni cenom“, kaže Dragin.

Upitan o stanju na tržištu mlečnih proizvoda, Dragin je rekao da je nestašica mleka prestala i da ga ima u svim radnjama u dovoljnim količinama.
"Za nas je bitno i da je cena mleka prema poljoprivrednicima porasla, tako da oni sada imaju interesa da predaju mleko mlekarama", rekao je Dragin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: