Obradović: Gradiće se nove škole

Ministar prosvete Žarko Obradović je obećao nove strategije, nove zakone, ali i nove škole u novoj 2011. godini.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

23:44

Default images

Obradović je najavio građenje novih škola kako bi se ukinula treća smena koja postoji u nekim sredinama i besplatne udžbenike i za treći razred.

Obradović je za "Politiku" rekao da će ove godine biti doneta strategija obrazovanja Srbije, zakon o obrazovanju odraslih, zakon o osnovnoj i srednjoj školi, a ako bude bilo potrebe biće izmenjen i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Imaćemo prvi put malu maturu... Ima dosta posla i u visokom obrazovanju - moramo da pripremimo izveštaj za narednu ministarsku konferenciju 2012. godine. Krajem marta bićemo domaćini ministrima iz cele Evrope na skupu na kojem će se sumirati rezultati dvadesetogodišnje primene TEMPUS programa", istakao je on.

Prema njegovim rečima, sistem obrazovanja učinjen je efikasnijim bez velikih potresa, smanjen je broj odeljenja u Srbiji za oko 900, a da se nije pojavio veliki tehnološki višak.

"Zato ćemo nastaviti pregovore sa sindikatima, objasniti im da obrazovanje deli sudbinu opšte ekonomske situacije u Srbiji i informisati ih kad i u kojim uslovima može doći do povećanja plate", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, u razgovorima učestvuju i kolege iz Ministarstva finansija, jer to pitanje je deo politike cele vlade, to nije stav jednog ili drugog ministra.

O smanjenju nasilja u školama, ministar je rekao da je napad na profesorku Grebenarević za svaku osudu, da je iste večeri zvao Urgentni centar interesujući se za stanje povređene profesorke, kao i MUP.

"Istraga je još u toku i siguran sam da će počinioci biti otkriveni i sankcionisani. Inače, statistika pokazuje da je u Srbiji smanjeno nasilje u školama, pre svega zahvaljujući programu sa Unicefom, ali i promovisanju razgovora kao načinu rešavanja problema, školskim policajcima, sigurnosnim kamerama", kazao je on.

"Međutim i dalje ima velikih urbanih sredina poput Beograda i Novog Sada, gde su različiti oblici nasilja i dalje u visokom procentu i to u starijim razredima, što nam govori da za te sredine treba tražiti druga rešenja, zajedno sa lokalnom samoupravom", dodao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: