Srbi među najvećim pesimistima

Izvor: BBC

Utorak, 04.01.2011.

14:45

Default images

Ako vam se čini da će 2011. biti izuzetno sumorna, onda ste Francuz ili u najmanju ruku Evropljanin; ako vas početak nove godine ispunjava nadom i optimizmom, onda ste verovatno iz Nigerije, Vijetnama ili čak Avganistana, čitamo u jutrošnjem "Tajmsu".

Istraživanje koje je u 53 zemlje sprovela agencija Galup pokazuje da su Francuzi najpesimističnija nacija.

Za njima slede Islanđani, Rumuni, Srbi i Britanci.

Francuzi su, piše u "Tajmsu", poslovično sumorni, dok za Britance to može da se kaže tek od finansijske krize iz 2008.

Mnogi bi rekli da pesimizam Evrope i nije neko iznenađenje, ali ono što je zaista iznenađujuće je razuzdani optimizam Nigerijaca i podatak da su čak i Avganistanci veći optimisti od Amerikanaca.

"Tajms" prenosi ocenu filozofa Paskala Bruknera, koji kaže da je prosto nepristojno koliko najbogatiji vole da kukaju. "Što bolje živimo, to se više žalimo", konstatuje Brukner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: