Đelić: Pariz za kandidaturu Srbije

Francuska daje bezrezervnu podršku Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

17:50

Default images

Đelić se danas susreo sa francuskim ministrom za evropske poslove Loranom Vokijeom u Parizu.

Nakon tog susreta, Đelić je rekao da Srbija ima podršku Francuske i za početak pregovora za ulazak u Evropsku uniju, pod uslovom da budu ispunjeni svi neophodni uslovi.

Francuski ministar za evropske poslove je rekao da Francuska može da vidi rezultate rada Vlade Srbije, koje podržava.

"Francuska podržava kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Možemo da vidimo rezultate ozbiljnog rada u proteklih nekoliko meseci odnosno ozbiljnog posla u koji je pre nekoliko godina počela Vlada Srbije. Mislim da Srbija ima razloga da se ponosi tim radom, ekonomski pokazatelji su dobri i doprinose njenom kredibilitetu. Imate podršku Francuske, mi dajemo podršku Vladi da nastavi u tom pravcu koji će, verujem, na kraju dovesti do ishoda koji će biti pozitivni za Srbiju i gradjane Srbije", rekao je Loran Vokije, francuski ministar za evropske poslove

Potpredsednik Vlade Srbije naglasio je važnost podrške iz Pariza gde se, dodao je, nalaze ne samo ključevi Evropske unije nego i ključevi evropskih fondova.

"Kao što je i on sam (Vekije) rekao, prošlo je vreme EU kada su se neke odluke donosile mimo konkretnih dostignuća u domenu reformi. Mi smo istovremeno predočili potrebu da finansijska podrška Unije zemljama koje se približavaju bude bolje raspoređena u godinama koje dolaze", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se čeka ulazak u EU da bi finansijska podrška bila značajno povećana, već je to potrebno raditi postepeno na putu ka članstvu.

Đelić je kazao da je tokom posete Parizu imao i razgovore sa predstavnicima Ministarstva za spoljnu trgovinu Francuske o uslovima strateškog partnerstva između Srbije i Francuske za izgradnju beogradskog metroa.

"Francuska je odredila tri miliona evra donacija za studiju izvodljivosti. Očekujemo da francuska strana obezbedi što bolje moguće uslove da bi postala naš strateški partner u jednom veoma bitnom infrastrukturnom projektu za Beograđane a i za celu našu zemlju", rekao je on.

Đelić je naveo i da je njegova poseta Francuskoj priprema za predstojeću posetu predsednika Srbije Borisa Tadića toj zemlji, na proleće ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: