Stabilizacija po prodaji Telekoma

Građane Srbije u 2011. ne očekuje ekonomski boljitak, stabilizacija je moguća tek sa ulaskom novca od prodaje Telekoma, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.01.2011.

09:26

Default images

U Crvenom krstu navode da je povećan broj korisnika narodnih kuhinja sa 21.000 na skoro 30.000.

Sredstva od prodaje Telekoma i donekle od Fijata mogu doneti samo kratkotrajnu stabilizaciju i zaustavljanje inflacije, ocenjuje ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

"Priliv tih sredstava će se poklopiti sa predizbornim ciklusom. Naredne godine možemo očekivati dalji pad standarda. Početak godine ne obećava da će se promeniti trend iz 2010. i napraviti boljitak", kaže Stevanović .
Socijalna karta sve lošija
Na kraju 2010. godine socijalna karta Srbije izgleda ovako: milion građana evidentirano je kao siromašno, više od 700 000 građana nema posao, a od početka krize broj nezaposlenih se povećao za 200 000.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović kaže da je broj narodnih kuhinja povećan sa 59 na 70.

"Povećan je i broj korisnika narodnih kuhinja. Za namene otvaranja i održavanja narodnih kuhinja opredeljena su dodatna sredstva, jer je procenjeno da će za njima biti potrebe", rekla je Milenovićeva.

2010. bila je loša i za privrednike. U ovoj godini je bez posla ostalo najmanje 50.000 preduzetnika i njihovih radnika. Pre samo dve godine plate u Srbiji je isplaćivalo 75 posto poslodavaca, danas tek 18,23 odsto.

Vrlo skromno odmrzavanje plata i penzija neće biti dovoljno da pokrije poskupljenja koja nas očekuju prvih dana Nove godine, a to su poskupljenja mleka, brašna, kafe, začina, slatkiša, vode, sokova, vina, sredstava za ličnu i kućnu higijenu.

Narednih dana za oko 20 dinara poskupeće cigarete i benzin zbog usklađivanja i rasta akciza, a u Beogradu su poskupele karte u gradskom prevozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: