Sveštenici oficiri u Vojsci Srbije

U Vojsci Srbije, prema najavama nadležnih, od polovine godine trebali bi da budu angažovani vojni sveštenici, koji će imati činove, ali neće nositi oružje.

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2011.

14:20

Default images

Predviđeno je da versku službu vrše "verski službenici" koji su ovlašćeni od tradicionalnih verskih zajednica za obavljanje bogoslužbenih delatnosti.

Oni će biti primani u vojnu službu u statusu oficira, a biće raspoređeni u Generalštabu Vojske Srbije, komandama operativnog nivoa, komandama brigada i bataljona, Vojnoj akademiji i vojnozdravstvenim ustanovama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Miloje Miletić, tokom prošle godine, više puta su saopštili da je uvođenje vojnih sveštenika u skladu sa tradicijom srpske vojske, ali i praksom savremenih armija u svetu.

Ideja o uvođenju verske službe u vojsci nije nova i datira iz 2000. godine na osnovu analiziranih iskustava stranih armija i srpske tradicije.

To je podrazumevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama i obezbeđivanje posebnog prostora za upražnjavanje verskih potreba vojnika svih nacionalnosti.

Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe po ugledu na savremene svetske armije i srpsku tradiciju.

Do 1918. godine u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a vojni sveštenici su bili raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.

Posle Prvog svetskog rata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pri Ministarstvu vojnom i mornarici postojalo je telo koje je rukovodilo svešteničkom strukom, a u njemu su bili po jedan vojni sveštenik prve klase za pravoslavnu, rimokatoličku i muslimansku veroispovest.

Vrhovni vojni sveštenik (referent) za pravoslavnu veru potpadao je pod crkvenu jurisdikciju srpskog patrijarha, za vojnike bogosluženja su održavana u kapelama i crkvama u krugu vojnih objekata, a tamo gde ih nije bilo, u lokalnim verskim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: