Šutanovac: Odbrana nije ugrožena

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da ukidanje obaveze služenja vojnog roka ni na koji način neće ugroziti funkcionisanje sistema odbrane.

Izvor: B92

Nedelja, 02.01.2011.

11:45

Default images

On je rekao da će se ubuduće, u slučaju potrebe, VS rezervnim sastavom popunjavati iz takozvane Aktivne rezerve, čije formiranje tek predstoji.

"U Srbiji ima oko 1,7 miliona građana koji su služili vojni rok i koji su još uvek spremni da, ako je neophodno, obuku uniformu", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je rekao da još nije određen rok za formiranje Aktivne rezerve jer postoji mnogo pitanja koja treba rešiti u dogovoru sa Vladom Srbije i ostalim institucijama, ali je izrazio uverenje da će ceo sistem, nakon dodatnog podešavanja, u potpunosti profunkcionisati već 2012. godine.

"U procesu profesionalizacije biće problema koji su nam do sada bili nepoznati i koji će biti izazov za sistem. Ali važno je reći da mi nismo prvi koji su to učinili u Evropi, nego smo među poslednjima, zbog čega ćemo biti u prilici da koristimo najbolja iskustva drugih zemalja", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: