Kraj monopola NIS-a

Od danas je prestala da važi desetogodišnja uredba o monopolu NIS-a i počela je liberalizacija tržišta naftnih derivata.

Izvor: B92

Subota, 01.01.2011.

16:45

Default images

Prvi put u istoriji Srbije, naftni derivati mogu slobodno da se uvoze.

To znači da je slobodan uvoz visokokvalitetnog benzina i nafte, kao i slobodno određivanje cena.

Iako je iz Ministarstva energetike najavljivano da bi trebalo da dođe do pojeftinjenja, zbog usklađivanja akciza sa inflacijom, do kraja meseca bi trebalo da dođe do poskupljenja goriva, moguće i za 10 dinara.

Došao je dan koji smo čekali 10 godina. Naftna industrija Srbije više nema monopol na uvoz i preradu naftnih derivata. Od danas kompanije mogu slobodno da uvoze benzin, dizel i mazut i sami određuju njihovu cenu.

Od danas potrošači očekuju samo jedno - pojeftinjenje goriva. Ipak, naftaši će morati da razočaraju potrošače. Od sniženja cena nema ništa, već suprotno.

"Gorivo će da poskupi i već su se stekli uslovi da se to desi iz dva razloga, prvi je usklađivanje sa berzanskim cenama na svetskom tržištu i drugi razlog je što oko 15. januara mora da dođe po zakonu od akcizama do usklađivanja akciza. Ono što je evidentno da će do kraja januara poskupeti između 8 i 12 dinara", kaže Milan Rakić iz Udruženje privatnih naftaša.

"Ne treba imati suviše optimizma ka tome da će liberalizacija tržišta apsolutno doneti niže cene a posebno ne odmah na početku godine. Gledajući šta bi se desilo da nema liberalizacije tokom godine a šta će se desiti - biće slobodan uvoz derivata i slobodno formiranje cena i gledano celu godinu, biće povoljnije nego ranije", kaže Nebojša Atanacković iz AD Nafta.

Liberalizacija tržišta naftnih derivata prema najavama stručnjaka imaće pun efekat tek za par meseci kada bi trebalo da zbog konkurencije dođe do snižavanja cena i bolje snabdevenosti tržišta.

Ukidanjem monopola vozači su u svakom slučaju u prednosti, jer će u ponudi biti gorivo visokog, evro 5 kvaliteta. Prema uredbi, naftne kompanije su obavezne da uvoze visokokvalitetan benzin i naftu, dok NIS jedini može u svojoj rafineriji da proizvodi gorivo nižeg kvaliteta.

Pojedini naftaši to vide kao dvostruke standarde, dok analitičari smatraju da se na taj način štiti rafinerija, jer će Srbija ostati zemlja u kojoj se i prerađuje nafta.

"Znamo da je u Srbiji veliki broj automobla koji su stari, pa i 'punoletni'. Ta vrsta automobila mogu da troše gorivo lošijeg kvaliteta tako da će vozači birati u zavisnosti od toga koji auto voze. Imamo situaciju da će i inostrane kompanije i dalje kupovati lošije gorivo da bi mogli da ga ponude vozačima a ako ne mogu da ga uvoze, moraju imati saradnju sa NIS-om. To je jedno zamešateljstvo gde se država izvukla jer više ne određuje cenu goriva, jednostavno će doći u situaciju ko se bolje dogovori, on će uspeti da opstane na tržištu", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

U Naftnoj industriji Srbije navode da se od početka primene liberalizacije može očekivati pojeftinjenje u veleprodaji, ali da se ne može sa sigurnošću reći da li će naftne kompanije sniziti cene derivata i u maloprodaji, jer će to zavisiti od kretanja na tržištu.

U Srbiji postoji 226 licenciranih preduzeća koja se bave prometom nafte i naftnih derivata i više od 1.300 pumpi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: