Saniranje štete i pomoć države

Čelnici područja koja su tokom 2010. oštećena elementarnim nepogodama kažu da im je u sanaciji pomagala država, iako nisu svi zadovoljni obimom pomoći.

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

18:53

Default images

Zemljotres u Kraljevu najdrastičniji je slučaj nepogode tokom 2010, ali znatnu štetu opštinama i gradovima nanele su i poplave i klizišta.

B92 je pokušao od čelnika nekoliko najugroženijih područja u proteklom periodu da sazna koliko toga je do danas sanirano i koliko im je u tome pomogla država.

Zemljotres u Kraljevu i iznos štete nanete građanima u tom gradu zasenili su sve ostale elementarne nepogode koje su ove godine zadesile Srbiju.

U gradovima koji su stradali u poplavama kažu da apsolutno imaju razumevanja da je pomoć Kraljevu prioritet, ali navode da je potrebna i njima.

Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište, ispričao je za B92 da je Republika uplatila 34 miliona dinara, da je pomogla u sanaciji korita i izgradnji brane, ali da je šteta znatno veća.

“Ove godine je opština Trgovište od elementarnih nepogoda pretrpela štetu od preko 350 miliona dinara. Kada se uporede sredstva kojima je država do sada pomogla i ono što je izgrađeno, stiče se utisak da je država vrlo malo učestvovala u sanaciji od poplava”, naveo je on.

“Nije isplaćena ni šteta u delu poljoprivrede u visini od desetak miliona dinara. Komunalna infrastruktura još uvek nije završena i u ovom trenutku u opštini Trgovište samo za sanaciju komunalne infrastrukture u delu puteva, vodovoda i kanalizacione mreže je potrebno oko sto miliona dinara”, kaže Tomić.

I dok se u Trgovištu žale da im pomoć nije dovoljna i iznose podatak da se iz te opštine zbog loše materijalne situacije iselilo 47 porodica sa preko 140 članova, u Zaječaru su zadovoljni.

Toj opštini takođe su nanete milionske štete katastrofalnim poplavama, a preko 600 domaćinstava je stradalo.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić za B92 kaže da je gotovo sva šteta nadoknađena, jer je ukupno, što iz lokalnog, što iz republičkog budžeta, u sanaciju uloženo oko 270 miliona dinara.

“Što je najbitnije, uspeli smo, zajedno sa direkcijom ‘Srbijavoda’ da uradimo odbrambeni nasip, čime smo zaštitili levu obalu. Na desnoj obali ima još da se radi i mislim da ćemo na tome raditi u narednoj godini i to je ono što se čekalo prethodnih 30 godina, urađena je infrastruktura u tim najsiromašnijim delovima grada”, rekao je Ničić.

“Drugo velika pomoć je podeljena građanima, da ne pričam o tome da je grad uzeo kredit kod komercijalne banke i da su svi obeštećeni što se tiče bele tehnike - onima kojima je komisija utvrdila da im je oštećena bela tehnika, da su mnogi dobili nameštaj, dušeke i ostalo“, naveo je on.

Situacija u Loznici, međutim, nešto je drugačija.

Posle najvećih poplava u poslednjih 50 godina, koje su prouzrokovale Jadar i Drina, gradonačelnik Vidoje Petrović kaže da pomoć pristiže sporije nego što je obećano.

Ukupna šteta procenjena je na preko 600 miliona dinara, ali novac koji je stigao kao pomoć u Loznicu daleko je od te sume.

“Pomoć ne pristiže niti u onom obimu, niti onom dinamikom koja bi mogla da na neki način ublaži pričinjenu štetu na domaćinstvima koja su pretrpela u toku ove godine. Ja očekujem da će država ipak smoći snage da pruži značajniju podršku”, kazao je Petrović.

“Mi imamo razumevanja da nismo, nažalost, jedini u Srbiji, da su poplave bile prisutne i u drugim gradovima Srbije, da se dogodio i zemljotres u Kraljevu, ali ipak što se tiče građana Loznice, ta pomoć je zaista nedovoljna”, naveo je on.

U Prijepolju je ove godine posle poplava oko 300 domaćinstava podnelo zahtev za utvrđivanje štete, a gruba porocena ukupne štete je 419 miliona dinara.

Kod Prijepolja nije kraj liste gradova stradalih od elementarnih nepogoda u 2010. Među njima su između ostalih i Šabac, Vranje, Leskovac...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: