Nove pozicije za Marića i Dačića

Vlada je usvojila uredbu po kojoj republički štab za vanredne situacije mora biti osnovan u roku od 45 dana. Na čelu ovog tela biće Predrag Marić i Ivica Dačić.

Izvor: Politika

Nedelja, 26.12.2010.

23:26

Default images

Komandant štaba će biti ministar policije Ivica Dačić, a načelnik štaba Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Dačiću i Mariću pomenute funkcije će pripasti po funkcijama koje obavljaju.

Uredbom je precizirano da je komandant štaba „ministar u čijem delokrugu su pretežno poslovi iz oblasti zaštite i spasavanja”, a načelnik štaba je „rukovodilac organizacione jedinice ministarstva u čijem delokrugu su poslovi zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama”. Formiraće se i pokrajinski, okružni, gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije.

"Ova uredba je zaokruživanje pravnog okvira za delovanje u vanrednim situacijama, nakon što je letos stupio na snagu Zakon o vanrednim situacijama. Prvi štabovi su formirani i pre donošenja ove uredbe, kao što je to bilo posle zemljotresa u Kraljevu i nedavnih poplava i to je učinjeno u duhu pomenutog zakona“, kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Pokrajinskim štabom komandovaće predsednik izvršnog veća ili neko od potpredsednika, okružnim načelnici upravnih okruga, gradskim gradonačelnici a opštinskim – predsednici opština.

Republički štab činiće ministri državne uprave i lokalne samouprave, odbrane, zdravlja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, rada i socijalne politike i zaštite životne sredine. Druga ministarstva mogu biti predstavljana i na nivou rukovodilaca koje odrede resorni ministri. U sastavu ovog tela biće i predstavnici MUP-a, Vojske Srbije i Gorske službe spasavanja, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Republičkog seizmološkog zavoda i javnih preduzeća značajnih za spasavanje u vanrednim situacijama. U štabove nižih nivoa ući će lokalni predstavnici većine pomenutih institucija.

"Za izvršavanje specifičnih zadataka zaštite i spasavanja štab za vanredne situacije obrazovaće stručno-operativne timove. Oni će biti zaduženi za evakuaciju, zbrinjavanje, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, zaštitu od poplava, požara i druge zadatke“, kaže Marić.

Načelnici okruga, gradonačelnici i predsednici opština proći će kroz obuku za komandante štabova za vanredne situacije koju će sprovesti Sektor za vanredne situacije. Jednodnevna obuka, osmišljena u Nacionalnom trening centru za vanredne situacije, sprovodiće se širom Srbije a pohađaće je grupe od po 25 funkcionera.

Njima će 15 dana pre početka nastave biti podeljeni neophodni priručnici, a po odslušanim predavanjima dobijaće potvrdu o završenoj obuci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: