Problemi privrede u 2011. godini

U 2011. treba očekivati probleme u održavanju likvidnosti srpske privrede, upozorava predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin.

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

12:50

Default images

Đuričin kaže da je razlog tome činjenica da je značajan deo obrtnih sredstava iscurio" u prethodnom periodu, dok je pristup novim sredstvima otežan zbog svetske finansijske krize.

Jedan od prioriteta ekonomske politike u narednoj godini, prema rečima Đuričina, biće održavanje opšte likvidnosti privrede.

Opšta likvidnost će biti održavana, pre svega, zbog relativno niskog nivoa aktivnosti u realnom sektoru, kao i sporog oporavka privrede Evropske unije, ali i zbog toga što je sama država značajan dužnik.

Đuričin očekuje da restruktuiranje privrede u narednoj godini ipak bude u drugom planu.

"Obzirom da je 2011. godina predizborna godina, ili možda čak i izborna godina, tako da je osnovni cilj održavanje makroekonomske stabilnosti i socijalne kohezije. Što se tiče strukturnih refomi, koje su uvek žrtva takve orijentacije, one će morati da sačekaju neko bolje vreme."

Kriznu 2010-u u Srbiji je obeležila i inflacija, i to za 2 odsto viša od planirane. Ministar trgovine, rast cena objašnjava pre svega - spoljnim pritiscima.

"Ne mislim da je u ovoj teškoj godini to nešto zbog čega bi trebalo preterano da se žalimo i da jadikujemo iako viša inflacija i jedna od najviših stopa inflacije u regionu je svakako upozoravajuća, a u prethodnom delu godine ona je bila posledica rasta, odnosno pritisaka na rast cena koji su dolazili iz sektora agrara, pre svega iz primarnog sektora", rekao je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine.

Najvažnije, kaže Milosavljević jeste to da se Srbija nije prezadužila, ili posegla za nepopularnim merama, kao što je povećanje poreza na dodatu vrednost, ili drugih poreskih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: