KV: Dve i po milijarde za sanaciju

Komisija za procenu štete na stambenim objektima u Kraljevu utvrdila je da je za sanaciju posledica zemljotresa potrebno oko 2,5 milijarde dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

10:35

Default images

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović kaže da dosadašnja pomoć prati dinamiku radova, a uskoro će biti useljene i prve montažne kuće, od oko 500 planiranih za izgradnju.

Četvoročlana porodica Kujundžić iz Kraljeva uskoro će se useliti u montažnu kuću površine oko 60 kvadrata.

Dobrinka Kujundžić kaže da su majstori brzo uradili najteži deo posla, temelj i montažu, i očekuje da će uskoro biti završeni i unutrašnji radovi.

“Pa, nadam se posle Nove godine, oko Božićnih praznika da će biti konačno useljenje. Htela bih da se zahvalim svim ljudima iz Gradske uprave, iz Kriznog štaba, koji su dali svoj doprinos da ova kuća maltene osvane na ovom placu”, rekla je Kujundžićeva.

U kući 75-godišnje Mile Bekdžić pre zemljotresa živele su 3 generacije. Ona danas vreme provodi kod ćerke u istom dvorištu, a kuća u kojoj je od 1968. godine živela, danas je samo pretnja.

“Očekujemo rušenje, bila je komisija zadnja prekjuče da potpišem za rušenje, bio je i predsednik opštine, dolazio, gledao i on je rekao da treba da se ruši, da mi montažnu prave.”

U ovom trenutku radovi na rušenju zemljotresom razorenih kuća i izgradnji novih montažnih izvode se na oko 150 lokacija.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović kaže da je procena komisije da je za sanaciju štete ukupno potrebno oko 2 i po milijarde dinara kao i da 522 miliona dinara uplaćenih na račun za sanaciju, od kojih je najveći deo uplatila Vlada Srbije, prate dinamiku radova.

“Ja se nadam da uz ovo što je Vlada do sada pokazala, da će ta ozbiljnost i odgovornost da se nastavi i u sledećoj godini gde će biti težište svih da kažem rešavanja tih problema i da ćemo u narednih, ne celih godinu dana, recimo 10-ak meseci kako smo sebi pstavili za cilj, do 1. oktobra, uspeti da saniramo sve objekte”, izjavio je Simović.

Osim sanacije i izgradnje novih individualnih kuća, u Kraljevu planiraju i potpunu obnovu stambenog kvarta u kome se nalaze zgrade sagrađene 30-ih, 40-ih i 50-ih godina prošlog veka.

Prema Simovićevim rečima, ukoliko bi se obezbedila sredstva za tu namenu, obnova ovog kvarta bila bi završena u narednim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: