Bez optužbi za izbegavanje vojske?

NVO podržale inicijativu ministra Dragana Šutanovca da se odustane od krivičnog gonjenja i obustave postupci protiv osoba koje su izbegavale da služe vojni rok.

Izvor: B92

Petak, 24.12.2010.

00:15

Default images

U dopisu Ministarstvu pravde i Visokom savetu sudstva, Šutanovac kao razlog za njeno podnošenje navodi dovođenje svih vojnih obveznika u ravnopravan položaj.

Milan Antonijević iz "Jukoma" potez ministra odbrane ocenjuje kao kraj procesa demilitarizacije Srbije.

“Ne vidimo zbog čega bi se krivični postupak vodio 2010. godine i zbog čega bi veliki broj mladih ljudi još uvek strepeo na graničnim prelazima kada dolaze u svoju zemlju i zbog toga je nešto što i "Jukom" i "Žene u crnom" i sve organizacije koje su dugi niz godina radile na demilitarizaciji Srbije i prikupljale potpise za prigovor savesti i uvele sam prigivor savseti u Srbiju i to je logički završetak cele ove akcije”, smatra Antonijević.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je odluku po kojoj će služenje vojnog roka od 1. januara sledeće godine biti dobrovoljno.

Ipak, od kada je stupio na snagu Zakon o amnestiji, Ministarstvo odbrane je podnelo ukupno 46 krivičnih prijava protiv regruta koji se nisu odazvali na poziv za služenje vojske, a pred nadležnim sudovima je u toku 41 krivični postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: