Bez povećanja poreza na računare

Vlada odustala od povećanja PDV-a na računare i hotelske usluge. Poslanici DS-a, LSV i G17 uložili su amandmane kojima traže da se ti porezi ne povećaju.

Izvor: B92

Petak, 24.12.2010.

09:04

Default images

Amandmanima je traženo i da se napravi razlika u oporezivanju imovine bogatih i siromašnih građana.

Reagujući na inicijativu poslanika, ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da porez na usluge hotelskog smeštaja može ostati nepromenjen, ukoliko postoji rešenje za nadoknadu planiranih prihoda.

"Takav amandman uvek može da bude prihvaćen zato što je neutralan po osnovu razlike između prihoda i rashoda budžeta. Ono što mi je jedino žao je što smo to mogli da uradimo u samom budžetskom procesu“, kazala je ona i dodala da je taj proces imao nekoliko krugova.

„Prvo je neravnoteža bila skoro 170 milijardi, pa 130, pa 70, pa 35, pa 5 i tako dalje. Znači, mogli smo to da uradimo u samom budžetskom procesu, ja nemam ništa protiv amandmana, koji kada se odriče od nekog povećanja poreske stope istovremeno to radi na rashodnoj strani", obrazložila je Dragutinovićeva.

Rešenje je ponudilo Ministarstvo ekonomije, koje je spremno da se odrekne 300 miliona dinara sledovanja iz budžeta kako bi porez na hotelske usluge ostao na nivou od osam odsto.

"Razlika u budžetu koja je izazvana ovim ostankom poreske stope će biti nadoknađena na račun Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, tako da će hotelijerii moći da zadrže svoju cenovnu konkurentnost i dalje plaćaju privilegovanu poresku stopu. Na taj način, srpski turizam će ostati uporediv sa turističkom ponudom drugih zemalja, okolnih i drugih evropskih zemalja", kazao je Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Demokrate se protive povećanju poreza na računare, a prema rečima šefice te poslaničke grupe Nade Kolundžije, jedini argument za odbijanje može biti značajnije narušavanje budžeta za sledeću godinu.

"Sudbina svih amandmana, pa i tog amandmana jeste da se pregovara sa Vladom da bi amandman bio prihvaćen ili da se obezbedi parlamentarna većina koja će taj amandman izglasati. Mi sada radimo na tome i nadam se da ćemo i uspeti", rekla je ona.

Ekonomski analitičar Miša Brkić smatra da su razlozi za odustajanje Vlade od povećanja poreza, pre svega - politički.

"Dakle, dve vrste pritisaka - javnog mnjenja i predsednika države, su ubedili neke ministre i Vladu u celini da promeni stav kada je u pitanju zakon o računarima, a pretpostavljam da kada je u pitanju smanjenje predloženog PDV-a na hotelske usluge, mislim da je ministar Dinkić samo poslušao svoju koleginicu ministarku finansija, koja je rekla ako želimo da smanjimo predloženo povećanje PDV-a, onda resorno ministarstvo mora u svom godišnjem budžetu da napravi neku uštedu da bi taj porez bio smanjen", smatra on.

Rasprava o amandmanima na poreske zakone biće održana najverovatnije u ponedeljak, kada će se precizno znati koji će amandmani i u kom obliku biti usvojeni.

Za sada nema najava da će se ista inicijativa pokrenuti kada je reč o povećanju PDV-a na južno voće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: