Kako Srbija da pomogne Nastićima

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, dok traje postupak u Americi, ne može da se oglašava o slučaju porodice Nastić. Ministarstvo pravde spremno da pomogne.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

19:05

Default images

Bračnom paru Nastić su u Kaliforniji, zbog optužbi za nepropisnu brigu i seksualno zlostavljanje, oduzeta deca.

Kako je za B92 rečeno u tom ministarstvu, sve što konzulat u Čikagu radi - radi upravo po instrukcijama Ministarstva, a komunikacija je stalna. U Ministarstvu pravde kažu da su spremni da pomognu Nastićima, ali takav zahtev do sada nisu dobili.

Vuk i Verica Nastić, koji odbacuje sve optužbe za nebrigu i seksualno zlostavljanje, najavili su da će na sutrašnjem ročištu pokušati da izdejstvuju da se deca vrate u Srbiju, a da se njima, umesto u Americi, sudi ovde.

Deca su pre pola godine smeštena u meksičku porodicu, nakon što su u računaru oca pronađene slike njih nagih u kadi.

Slučaj porodice Nastić, koja živi u Kaliforniji, dospeo je u javnost ovih dana, kada su medijima u Srbiji ispričali da već šest meseci pokušavaju da vrate svoju decu.

Prema njihovoj tvrdnji, zbog fotografija njihove nage dece u kadi, koje su pronađene u računaru, američko pravosuđe planira da im sudi za seksualno zlostavljanje ćerke i sina, a na teret im je već stavljena nepropisna briga.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen za B92 kaže da im se Nastići još nisu obratili, ali da su spremni da pomognu, u skladu sa svojim nadležnostima.

“Do sada nam se niko nije obratio zvaničnim zahtevom, ali ono što ćemo učiniti, obratićemo se američkoj ambasadi i tražićemo da nam dostave objašnjenje šta se tačno događalo i koji su, naravno, razlozi, za oduzimanje dece“, kaže Homen.

“Slučaj bi trebalo razjasniti u Kaliforniji“

Vuk i Verica Nastić u sredu bi ponovo trebalo da se pojave pred sudom u Kaliforniji. Kakve su šanse da prođe njihov predlog da deca iz hraniteljske porodice budu prebačena u Srbiju, a da se njima, umesto u Americi, sudi ovde, pitali smo eksperta za međunarodno pravo Tibora Varadija.

U izjavi za B92, Varadi procenjuje da je ta opcija teško ostvariva. Kaže i da se sličan slučaj, kada je jednoj porodici poreklom iz Srbije pretila opasnost da im deca budu oduzeta, u Kaliforniji desio i pre dvadesetak godina.

“Meni se čini da verovatno bi to trebalo razjasniti u Kaliforniji. Meni su poznati i neki drugi slučajevi, upravo građana Srbije, još preciznije Beograđana, koji su tu prošli teškoće, na kraju su uspeli da dokažu da su optužbe bile bez ikakvog smisla i razloga, ali je to trebalo da protekne vremena. Tako da ja mislim da bi to trebalo razjasniti i dokazati tamo u Kaliforniji”, kaže Varadi.

Uz ogradu da ne zna sve relevantne činjenice u vezi sa ovim slučajem, Varadi je ipak izneo sopstveno viđenje.

“Najverovatnnije se radi o slučaju gde neke američke kulturne osetljivosti prosto nisu u skladu sa normama kako ih shvatamo ovde. Istovremeno, Amerika je zemlja gde ima jako puno i stvarnih zlostavljanja, pa onda se zbog toga i šire merila, ali ovo je zaista najverovatnije jedna nesreća“, ocenjuje on.

“Konačno i ja sam snimao svoju decu u kadi i bili smo jako srećni, verovatno i drugi to čine. Tako da to jako teško može da bude krivično delo“, smatra Varadi.

Nastićima, između ostalog, pomaže i tim uglednih srpskih psihologa. Zoran Milivojević, Žarko Korać i Žarko Trebješanin uputili su sudu u Kaliforniji pismo u kojem objašnjavaju kulturološke razlike između Srbije i Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: