Pregovori za članstvo u CERN-u

Srbija danas počela pregovore o članstvu u CERN-u, u okviru kog se vrši trenutno najveći svetski eksperiment – izgradnja akceleratora.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

11:39

Default images

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da će razgovori o članstvu trajati godinu dana.

Nakon razgovora o članstvu u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja Srbija dobija status pridruženog člana, a kroz dve do pet godina postaje i punopravni član CERN-a.

Zajedno sa Srbijom pregovore o članstvu počinju i Slovenija, Kipar, Izrael i Turska.

Pregovori za članstvo u CERN-u priznanje su za srpske naučnike i šansa za mlade istraživače da učestvuju u velikim međunarodnim istaživanjima i projektima, kazao je ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

"Ovo je Srbija koja napreduje, ovo je Srbija koja daje šansu mladim naučnicima, ovo je Srbija koja daje šansu tehnološki naprednoj privredi i ovo je Srbija koja pokazuje mladim naraštajima da se vredi baviti naukom i znanjem“, poručio je on.

Ponovnim članstvom Srbija će se "vratiti" u CERN, jer je pedesetih godina prošlog veka tadašnja Jugoslavija bila jedan od osnivača, iz koje je nekoliko godina kasnije izašla iz političkih razloga.

Predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om Petar Adžić kaže da je reč o instituciji koja objedinjuje najveće tehnologije.

"CERN nije samo ambijent za fizičare, CERN je institucija koja objedinjuje najveće tehnologije, najbolja istraživanja u fizici, biomedicini, inženjerstvu, informacionim tehnologijama. Članstvo u CERN-u je velika šansa za državu da napreduje", kazao je on.

"Ono što mi istraživači očekujemo je što aktivnije učešće u daljem radu eksperimenta, što podrazumeva duže i češće boravke u CERN-u jer to je nešto što je nama najvažnije za istraživanje, da potpuno ravnopravno učestvujemo u istraživanjima sa svim drugim svetskim istraživačima", kaže Marija Vranješ Milosavljević, istraživač Instituta za fiziku.

Narednih godinu dana trajaće pregovori o članstvu, nakon toga Srbija će dobiti status pridruženog člana, a kroz dve do pet godina postaje i punopravni član CERN-a. Zajedno sa Srbijom pregovore o članstvu počinju i Slovenija, Kipar, Izrael i Turska.

U članstvu CERN-a je 20 zemalja, a oko 30 država sarađuje sa centrom u Ženevi.

CERN-ov akselerator "Veliki sudarač hidrona" je predviđen da ubrza do ogromne energije. Projektovan je da se ubrzani snopovi međusobno sudare što će osloboditi energiju i omogućiti nastanak procesa do sada neviđenih u eksperimentima.

U izgradnji ove složene mašine učestvuje i 40 srpskih naučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: