Kosovo: Uništeni uzorci DNK žrtava

Sudski lekar Hoze Pablo Barjabar, koji je radio pri UNMIK-u, kaže da je u Nemačkoj, uz odobrenje Haškog tribunala, uništeno 400 uzoraka DNK žrtava na Kosovu.

Izvor: B92

Subota, 18.12.2010.

12:19

Default images

On je ocenio da je "čudno da Karla del Ponte objavljuje knjigu o trgovini ljudskim organima, jer je mogla da pokrene istragu o tome, još dok je bila na funkciji".

"Sa naše strane mi (sudski lekari) smo uradili posao. Reći će da nisu imali odobrenje za istragu u Albaniji, ali da ih je to interesovalo, bili bi aktivniji", izjavio je Barjabar.

"Nemački policajci na Kosovu, 1999. godine su skupili 400 uzoraka DNK. 2002. godine tražio sam te uzorke za identifikaciju. Nemci su rekli da su ih uništili jer im je Haški tribunal to dozvolio", rekao je Barjabar u intervjuu švajcarskom dnevniku "Vreme".

On je podvukao da je u to vreme mogla biti pokrenuta i istraga o nestanku 470 lica, većinom Srba sa Kosova, posle dolaska Kfora.

Hose Pablo Barjabar, koji je radio poslednjih 20 godina kao ekspert Ujedinjenih nacija u Ruandi, Haitiju, Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, bio je šef Biroa za istragu nestalih i sudske medicine, osnovanom pri UNMIK-u, od 2002. do 2007.

Barjabar, kako piše ženevski list "Vreme", je bio među prvima koji su bili obavešteni o trgovini ljudskim organima.

"Kad sam došao na Kosovo 2002. godine već je bilo informacija o tome, ali dva meseca kasnije jedan izvor nam je tvrdio da postoji Žuta kuća. Dosije se sastojao od osam svedočenja lica koja se međusobno nisu poznavala i koja su odvozile zatvorenike do granice, ili same Žute kuće", rekao je Barjabar.

On je ocenio kao veliki problem nedostatak pravne nadležnosti UNMIK-a na teritroji Albanije i da je "bilo nemoguće" to zatražiti.

Barjabar je optužio ministra za javne radove Albanije Lulzima Bašu da je bio upoznat sa trgovinom organima, jer je bio njegov prevodilac tokom privatne posete "Žutoj kući".

Prema njegovim rečima, ne samo da Haški tribunal nije bio zainteresovan za istragu, već ni američki predstavnik u Prištini nije mario za nju.

U intervjuu, Barjabar opisuje i posetu Žutoj kući, u kojoj su pronašli "kesice lekove, mišićne relaksante, medicinske igle i čak i jednu opremu za transfuziju krvi".

“Bilo nam je nazamislivo da seljaci u toj nedođiji znaju da se služe tim materijalom. Sve je bilo odneto Haškom tribunalu. Na zidovima Žute kuće bilo je i tragova krvi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: