Optužnica za zločine kod Knina

Zagrebačko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 3 pripadnika antiterorističke policijske jedinice zbog zločina nad srpskim civilima u Gruborima kod Knina 1995.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.12.2010.

03:22

Default images

Optužnica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenim nakon akcije "Oluja", podignuta je protiv Frane Drlje, Božidara Krajine i Igora Benetija.

Tužilaštvo je, zbog nedostatka dokaza, odustalo od istrage protiv Berislava Garića i od suda zatražilo da razdvojeno dovrši postupak protiv ratnog zapovednika specijalne policije Željka Sačića.

Sačić se tereti da nije ništa učinio da bi sprečio zločin u Gruborima, niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan sledeći dan u selu Ramljanima zapalio više kuća.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je za zločin u Ramljanima zatraženo odvojeno dovršavanje istrage i za Drlju.

Drlju, Krajinu i Benetija tužilaštvo je u optužnici navelo kao počinitelje zločina u selu Grubori, gde je 25. avgusta 1995. ubijeno šest srpskih civila i zapaljena većina stambenih i privrednih objekata.

Oni su bili jedna od četiri grupe koje su učestvovale u akciji pretrage terena pod nazivom "Oluja obruč".

Pošto su pod zapovedništvom okrivljenih Drlje i Krajine ušle u zaselak Grubori, Drlja i njemu podređeni Beneti iz vatrenog oružja su pucali u civile i palili kuće, navodi tužilaštvo ističući da su u zločinu učestvovali i drugi "neutvrđeni pripadnici" Drljine grupe.

On ih, pri tom, iako je to bio dužan da učini, u zločinu nije sprečio, kao ni Krajina, čiji su podređeni takođe, po tvrdnjama tužilaštva, ubijali civile i palili njihovu imovinu.

Iako je tužilaštvo protiv optuženih tražilo produženje pritvora, oni su pušteni iz zatvora u Remetincu pa će suđenje čekati na slobodi.

Iz pritvora je, u februaru ove godine, prvi izašao Sačić koji je pušten pošto su ispitani svi svedoci na koje je mogao da utiče.

Tokom istrage, istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda ispitao je sedamdesetak svedoka, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: