Veterinarima narušena konkurencija

Upravni sud je potvrdio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije kojim je utvrđeno da Veterinarska komora Srbije bitno narušava konkurenciju.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

17:00

Default images

Ona to čini odlukom o cenovniku minimalnih cena veterinarskih usluga, saopšteno je iz Komisije.

Posle potvrđivanja rešenja Komisije o zloupotrebi dominantnog položaja Industrije mleka i mlečnih proizvoda "Imlek" i "Mlekare" iz Subotice (obe u vlasništvu "Denjub fuds grupe"), ovo je druga odluka Upravnog suda kojom je potvrđeno rešenje Komisije, ističe se u saopštenju.

Upravni odbor Veterinarske komore Srbije je 21. marta 2008. doneo Cenovnik minimalnih cena veterinarskih usluga, koji je stupio na snagu 1. maja iste godine, a da bi obezbedila primenu cenovnika, komora je drugim aktima predvidela kažnjavanje veterinara koji ne poštuju cenovnik, ukazuje Komisija.

Kako je precizirano, to se odnosi na sprovođenje disciplinskog postupka i izricanje sankcija kao što su opomena, javna opomena, javna opomena sa novčanom kaznom, čak i privremeno oduzimanje licence.

Savet Komisije za zaštitu konkurencije je 21. novembra 2008. godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da je odluka Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije akt koji za cilj ima bitno sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu pružanja veterinarskih usluga na teritoriji Srbije.

Komisija je upozorila da eliminacija konkurencije cena sprečava davaoce veterinarskih usluga da cenu formiraju na osnovu troškova i tržišnih uslova i da, primenjujući istu cenu određenu cenovnikom, dovode do gušenja inicijative za takmičenjem i na taj način nanose štetu potrošačima, odnosno korisnicima veterinarskih usluga.

Osnovni smisao zaštite pravila konkurencije je da obezbedi funkcionisanje slobodne konkurencije koja stvara podsticaj za takmičenjem i rezultira boljim kvalitetom i jeftinijim proizvodom ili uslugom, navodi se u saopštenju Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: