Ukinut obavezni vojni rok

Odlukom Skupštine Srbije, obaveza služenja vojnog roka u Srbiji biće ukinuta od 1. januara 2011. godine.

Izvor: Beta

Sreda, 15.12.2010.

07:36

Default images

Izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koje je usvojio parlament, omogućeno je da od sledeće godine i žene mogu dobrovoljno da idu u vojsku.

Time će biti uspostavljena potpuno profesionalna vojska, što menja tradiciju služenja vojnog roka u Srbiji, koja, u različitim oblicima, postoji gotovo dva veka.

Dobrovoljno služenje vojske sa oružjem biće omogućeno i ženama i rezervistima koji su obavili civilnu službu ili su vojni rok ranije odslužili bez oružja, utvrđeno je izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koje je takođe danas usvojio parlament.

Predsednik Srbije, na predlog ministra odbrane, može skratiti trajanje služenja vojnog roka, dok će obavezu služenja u rezervnom sastavu imati obveznici koji su rok odslužili sa oružjem, bez oružja ili dobrovoljno.

Ministar odbrane predlagaće za svaku kalendarsku godinu broj i strukturu ljudi (po činu, rodu, službi, specijalnosti i po jedinicama) s kojima se može zaključiti ugovor o angažovanju u aktivnoj rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: