Obama: Žalosno delovanje Vikiliksa

Američki predsednik Barak Obama rekao je liderima Turske i Meksika, Redžepu Tajipu Erdoanu i Felipeu Kalderonu, da je delovanje veb sajta "Vikiliks" žalosno.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.12.2010.

22:36

Default images

Obama, premijer Turske i predsednik Meksika složili su se da odnosi Vašingtona i Ankare, odnosno Vašingtona i Meksiko Sitija, nisu ugroženi.

SAD ipak strahuju da bi objavljivanje više od 250.000 tajnih dokumenata koji sadrže prepisku američkih diplomatskih predstavništava širom sveta i centrale u Vašigtonu moglo da ugrozi odnose sa saveznicima.

Prema objavljenim depešama, američke diplomate su, u izveštajima o Turskoj, izrazile sumnju u pouzdanost te članice NATO i ocenile da je rukovodstvo u Ankari podeljeno.

Obama i Erdoan su razgovarali o "značaju američko-turskog partnerstva i potvrdili da su opredeljeni za saradnju u čitavoj lepezi oblasti", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

"Predsednik (Obama) je izrazio žaljenje zbog mizernog delovanja 'Vikiliksa', a dvojica lidera su se složila da to neće uticati niti ometati tesnu saradnju SAD i Turske", piše u saopštenju.

Obama je sličan razgovor vodio i s Kalderonom.

"Predsednici su ukazali na značaj američko-meksičkog partnerstva u mnoštvu oblasti", navela je Bela kuća.

"Razgovarali su i o kampanji 'Vikiliksa' i složili se da neodgovorno delovanje tog sajta ne bi smelo da odvrati dve zemlje od njihove bliske saradnje."

U dokumentima koje je objavio "Vikiliks", jedan visoki zvaničnik Meksika je ocenio da je vlada te zemlje u opasnosti da izgubi kontrolu nad delovima zemlje zbog moćnih narkokartela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: