Uhapšen haker zbog sajber napada

Holandska policija je uhapsila 19-godišnjeg mladića zbog sumnje da je učestvovao u sajber napadu na veb sajt holandskog državnog tužilaštva.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2010.

21:42

Default images

Sajt tužilaštva je oboren juče, dan pošto je policija uhapsila jednog 16-godišnjeg Holandjanina zbog umešanosti u napade na veb sajtove "Masterkard" i "Viza".

Napade su, kako se veruje, izveli simpatizeri sajta "Vikiliks", koji je nedavno objavio više od 250.000 poverljivih dokumenata Stejt departmenta.

Istražitelji veruju da pristalice "Vikiliksa" vrše napade na internet sajtove tako što "preplave" server, koji više nije u stanju da prikaže veb stranicu, naveo je AP.

Vlasti smatraju da su napadi hakera odmazda protiv kompanija, organizacija i pojedinaca koji su prekinuli saradnju s "Vikiliksom" ili se na drugi način "ogrešili" o taj sajt.

Napadi su intenzivirani posle predaje osnivača "Vikiliksa" Džulijena Asanža londonskoj policiji.

Asanž (39) se predao londonskoj policiji u utorak pošto je Interpol prošle sedmice raspisao za njim poternicu zbog optužbe za silovanje dveju Švedjanki i od tada je u pritvoru.

Veb sajt "Vikiliks" nalazi se pod pritiskom od kada je 28. novembra počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku izmedju Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: