Beč razočaran izostankom Jeremića

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio da je veoma razočaran što Vuk Jeremić nije učestvovao na konferenciji o zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2010.

18:38

Default images

Konferenciju su Nemačka i Austrija organizovale protekla dva dana u Berlinu.

Austrija ovo neučešće i početno razmišljanje Srbije o izostanku na dodeli Nobelove nagrade kineskom disidentu Liju Sijaobou posmatra s "velikom zabrinutošću", rekao je Špindeleger.

Špindeleger je rekao da razume da u Srbiji u vezi sa zahtevima Evropske unije o Kosovu postoji "izvesna frustracija", koja ima posledicu po unutrašnju politiku.

On je kazao da Evropska unija želi da počne dijalog Beograda i Prištine, ali "ne i da se smesta prizna Kosovo" i da je EU preduzela i druge značajne korake da se Srbija proevropski orijentiše.

"Srpsko rukovodstvo oko predsednika Borisa Tadića je otvoreno prema Evropi, ali postoje u unutrašnjoj politici i druge snage, zbog čega je važno da se srpske vlasti proevropski motivišu. EU je uspela da Holandija odustane od svog zahteva hitnog izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu. Evropska komisija je dobila nalog da razmotri zahtev Srbije. To su značajni koraci koje je preduzela Unija", naveo je Špindeleger.

On je kazao da je i šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, na berlinskom skupu, naveo da je Nemačka garant za nastavak procesa približavanja zapadnog Balkana Evropi.

Ta podrška je važna kako bi se okončao "umor od Balkana" u EU, kazao je Špindeleger, kao i da je na konferenciji razjašnjeno više pitanja, kojima se sada treba posvetiti.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, gde su nedavno održani izbori, on je kazao da tamo treba da se uspostave nove strukture vlasti kako bi dosadašnja podela na tri nivoa bila prevaziđena, rekao je šef austrijske diplomatije.

"EU treba sada od BiH da zatraži reformu Ustava. Moramo baš sada biti aktivni", rekao je on.

Špindeleger se ponovo izjasnio za evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana, istakavši da "Evropa nije potpuna bez tih zemalja".

U Berlinu je juče održana konferencija pod nazivom ''Perspektive za jugoistočnu Evropu - Nemačka, Austrija i Amerika u dijalogu sa nosiocima odlučivanja iz regiona", gde je, u okviru skupa organizovan i privredni forum, pod vođstvom "Rajfajzen bank Internacional".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: