Beč: Sanader ključan za “Hipo”?

Austrijska štampa predlaže da se hapšenje Ive Sanadera iskoristi za saslušanje kako bi se rasvetlila afera oko banke "Hipo Alpe Adrija".

Izvor: B92

Subota, 11.12.2010.

10:30

Default images

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen je u petak na tlu Austrije, zbog optužbi da je u matičnoj državi zloupotrebio službeni položaj.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" ocenjuje da bi Sanader mogao biti interesantan i austrijskim istražnim organima, odnosno da je bivši predsednik hrvatske vlade ključna figura u aferi “Hipo“.

"Austrijsko pravosuđe trebalo bi da iskoristi ovu priliku i sasluša Sanadera u vezi afere 'Hipo banke'. Ako bi konzervativni bivši premijer, kome se pripisuje u Zagrebu da voli luksuz, izneo bitne podatke, on bi mogao paralelno da zatraži politički azil u Austriji", navodi list.

Sanader je tek ove godine u Insbruku osnovao "Prima konsalting" firmu, a nedaleko od ovog grada, u mestu Gecens živi i njegov brat Miroslav, koji se pre dve godine našao na listi kandidata Narodne partije Austrije (OVP) za pokrajinske izbore u austrijskoj pokrajini Tirol.

Sanader je negovao tesne kontakte sa ranijim šefom OVP-a i bivšim austrijskim kancelarom Volfgangom Šiselom, a često se viđao i sa Erhardom Busekom, tvrdi dnevnik.

Sanader bi mogao da razjasni pitanja kao što su tvrdnje da je bivši premijer nemačke pokrajine Bavarske Edmund Štojber uticao na pregovore o preuzimanju "Hipo" banke od nemačke "Bajern LB", kao i koju je ulogu u tim razgovorima imala ranija šefica austrijske diplomatije Ursula Plasnik.

Bečki dnevnik "Prese" ukazuje da je Sanader posredovao kod kredita za poslovne partnere kod "Hipo" banke i da je pri tom dobijao provizije. Tako je od firme "Globus grupa" navodno dobio 410.000 evra da bi osigurao da kompanija dobije kredit u visini iznad četiri miliona maraka.

Kancelarija ministarke pravosuđa Austrije Klaudije Bandion-Ortner bila je veoma suzdržana u vezi sa mogućim ispitivanjem Sanadera u Austriji.

Istaknuto je da je odluka isključivo u nadležnosti državnog tužioca i da Ministarstvo po tom pitanju neće biti aktivno.

Bečki dnevnik "Kurir" prenosi da bi izjave Sanadera mogle da uzdrmaju političku scenu Hrvatske.

"Ukoliko on iznese podatke pred sudom, mnogi njegovi raniji partijski drugovi iz HDZ-a mogli bi pasti, što bi moglo da potrese čitavu vladu", navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: