Sanader u pritvoru čeka izručenje

Postupak za izručenje Ive Sanadera, koji je u pritvoru u Austriiji, traje do 30 dana, kaže funkcionerka austrijske policije Regine Vizeltaler-Buhman.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.12.2010.

00:59

Default images

Istražni sudija pokrajinskog suda u Salcburgu odredio je 30 dana pritvora bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji je u petak uhapšen u Austriji.

Nadležni sud u Austriji nije doneo odluku o dužini pritvora, već čeka na zahtev za izručenje iz Hrvatske, a na osnovu dokumentacije doneće odluku da li postoji razlog za izručenje, rekla je Regine Vizeltaler-Buhman.

Regine Vizeltarel-Buhman, iz sektora za međunarodnu policijsku saradnju u austrijskoj policiji, u izjavi državnoj televiziji ORF kazala da je austrijska policija delovala na zahtev hrvatskih vlasti, koji je predat preko oficira za vezu u Zagrebu, kao i na osnovu poternice Interpola.

Na osnovu dobijenog zahteva pokrenuta je istraga, tokom koje je, kako je navela, korišćeno više tehnika, ali nije želela da potvrdi da li je policija pratila Sanaderov mobilni telefon.

Pošto su hrvatske kolege predale informacije o porodičnim i drugim vezama Sanadera sa Austrijom, vođena je istraga u pokrajini Tirol i ustanovljeno je da je u toku putovanje, navela je ona.

Tokom hapšenja Sanader se nije opirao, a rekao je da se nalazio na putu do svojih advokata, dodala je Vizeltaler-Buhmanova, ukazujući da se privedeni nalazi u istražnom zatvoru u Salcburgu, gde će biti sprovedeno prvo saslušanje.

“Sada hrvatske vlasti imaju rok od 30 dana da proslede dokumentaciju na osnovu koje će austrijski organi doneti odluku da li postoji razlog za izručenje. To je normalna procedura za izručenje, koja traje do 30 dana. Ukoliko bi se Sanader tokom saslušanja izjasnio da pristaje na izručenje to bi daleko ubrzalo čitavu proceduru", objasnila je ona. Možete pogledati snimak privođenja Ive Sanadera u sud u Salcburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: