Šutanovac: Nismo vojno ugroženi

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Srbija nije vojno ugrožena, ali da postoji latentna mogućnost da pojedinci sa Kosova ugroze bezbednost.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.12.2010.

13:47

Default images

Šutanovac je u intervjuu Tanjugu podsetio da Srbija na teritoriji Kosova i Metohije ima mirovnu misiju Kfora i Euleksa.

Prema njegovim rečima, postoji latentno ugrožavanje bezbednosti, koje mogu da izazovu pojedinci sa Kosova i Metohije, "što se u prošlosti dešavalo".

Šutanovac je ocenio i da je po pitanju bezbednosti ova godina znatno bolja nego ranija, izrazivši očekivanje da će sledeća godina "biti bezbedna koliko i ova".

On je istakao i da Vojska Srbije ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa pripadnicima Kfora na Kosovu i Metohiji podsetivši da se organizuju redovni sastanci načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora.

Šutanovac je rekao i da se očekuje poseta komandanta Kfora Beogradu podsetivši da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije boravio jesenas u Prištini, na sastanku sa komandatom Kfora.

Ministar odbrane je ocenio i da je između Vojske Srbije i Kfora vraćeno poverenje, koje je bilo poljuljano nakon odluke NATO da formira i obučava takozvane kosovske snage bezbednosti.

"Na dnevnom operativnom nivou imamo kontakte i smatram da je izuzetno važno sa aspekta bezbednosti, pre svega nealbanskog stanovništva, da sarađujemo što je moguće čvrsće sa međunarodnom zajednicom i sa svim onima koji rade na obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Udvostručeno učešće u misijama

Šutanovac je istakao i da je Srbija udvostručila učešće u mirovnim misijama UN u odnosnu na 2007. godinu, kao i da se za nekoliko dana naši mirovnjaci vraćaju iz Čada, gde uspešno završavaju misiju UN, prvo u sastavu norveškog kontingenta, a posle samostalno.

"S druge strane, približava se momenat potpisivanja bezbednosnog sporazuma sa Evropskom unijom, koji otvara mogućnost učešća u civilno-vojnim misijima i za policiju i za vojsku", rekao je on.

Ministar odbrane je istakao i da se već pregovara sa Grčkom i Francuskom o mogućnosti pojavljivanja nekog od naših oficira na brodovima u sastavu mornarica tih država u nekoj od mirovnih misija EU.

Prema njegovim rečima, tu se radi o simboličnom i - u odnosu na veličinu Srbije i na našu snagu - objektivnom učešću vojske.

On je ukazao da je učešće u mirovnim misijama izuzetno politički važno, jer time pokazujemo da želimo da budemo deo savremenog i modernog sveta, koji brine o bezbednosti ne samo unutar svojih granica.

Osvrnuvši se na učešće Srbije u NATO programu "Partnerstvo za mir", Šutanovac je izrazio očekivanje da će 2011. biti godina pre svega stabilizacije odnosa u okviru "Partnerstva za mir" i konačnog otvaranja naših prostorija.

"Postoji niz komiteta, u kojima smo počeli da učestvujemo... i mislim da Srbija ima šta da ponudi, ali i da crpi koristi, kao i mogućnosti iz ’Partnerstva za mir’", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedno vreme bila u velikom zastoju u saradnji u okviru “Partnerstva za mir“, a sledi godina u kojoj "moramo u petoj brzini" da koristimo sve mogućnosti, kako bismo 2012. imali obostrano pune kapacitete saradnje.

Usavršavanje profesionalaca

Podsetivši da će od 1. januara 2011. Vojska Srbije i zvanično biti profesionalna, on je istakao da će u narednoj godini posebna pažnja biti posvećena obuci i usavršavanju profesionalaca.

Šutanovac je ukazao i sa aspekta planova u opremanju Vojske Srbije da je bitno da vidimo koliki će biti budžet za sledeću godinu, "od čega zavisi šta ćemo moći u sklopu modernizacije opreme i tehnike da kupimo ili da revitalizujemo".

Ministar odbrane je rekao i da je u protekle dve godine naš vojni budžet bio izuzetno skroman, sa aspekta potreba koje nisu iste kao u zemljama u okruženju, jer smo 1999. pretrpeli velika oštećenja.

Namenska industrija – posao vredan 1,2 milijarde dolara

Podsećajući da su ugovaranja za izvoz iz oblasti namenske industrije u njegovom mandatu oko 1,2 milijarde dolara, Šutanovac je naveo da smo sve planove izvoza naoružanja i vojne opreme i ugovaranja odavno premašili.

Ministar odbrane je istakao i da je sada najvažnije da poštujemo rokove i kvalitet i da ne odajemo utisak da smo oni koji žele da dobiju posao, a da ne mogu da ga izvrše.

"Čini mi se da idemo dobrim pravcem, jer sada postoji veliko interesovanje mnogih zemalja, čak i jako udaljenih poput Urugvaja i Brazila, koje žele sa nama da učestvuju i u razvoju određenog naoružanja i proboju na treća tržište", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: