Kinezi hapse pred Nobela

Ujedinjene nacije su saopštile da raspolažu podacima prema kojima je u Kini uhapšeno najmanje 20 aktivista koji se zalažu za političke promene.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2010.

08:23

Default images

Oni su lišeni slobode pred današnju ceremoniju dodele Nobelove nagrade za mir u Oslu u Norveškoj.

Nagrada je dodeljena, ali neće biti i uručena kineskom disidentu Liju Sijaobou.

Njegova stolica u Oslu će biti prazna.

On je u zatvoru, pošto je osuđen na kaznu od 11 godina zbog zalaganja za demokratizaciju.

Vlasti su i njegovu suprugu sprečile da otputuje u Oslo tako što su joj odredile kućni pritvor i onemogućile komunikaciju.

I velikom broju drugih disidenata je određen kućni pritvor. Vlasti su takođe onemogućile praćenje stranih medija poput BBC-ja.

Od kada je objavljeno da je nagrada dodeljena kineskom disidentu, Peking nastoji da tu odluku obesmisli i stoga je tražio od što većeg broja zemalja da bojkotuju ceremoniju u Oslu.

Nobelov komitet je ove nedelje saopštio da je na ceremoniju pozvao 65 zemalja koje imaju ambasade u Norveškoj i da je njih 19, uključujući i Kinu, odgovorilo da neće prisustvovati.

Među tim zemljama je bila i Srbija, čiji je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao da je to bila teška odluka koja je doneta zarad bliskih odnosa sa Pekingom.

Evropska unija je zbog toga kritikovala Srbiju.

No sinoć je u Beogradu saopšteno da će Srbija u Oslo ipak poslati ombudsmana Sašu Jankovića.

On se, kako je saopšteno, obratio Jeremiću tražeći da prisustvuje "kao nezavisni organ koji se bavi zaštitom prava građana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: