Dečak priznao napade na sajtove

16-godišnjak uhapšen u Hagu priznao da je učestvovao u napadima hakera simpatizera Vikiliksa na sajtove provajdera kreditnih kartica, saopšteno je u Holandiji.

Izvor: Beta

Petak, 10.12.2010.

02:46

Default images

Dečak je priznao da je napao sajtove Masterkarda i Vize, ali se nije izjasnio o napadu na internet stranice firme za plaćanje preko interneta, Pejpal.

"Policija je na zahtev tužilaštva, uhapsila dečaka od 16 godina, osumnjičenog za umešanost u sajber-napade simpatizera Vikiliksa na sajtove poput Masterkarda i Pejpala", saopštilo je tužilaštvo.

On je uhapšen u porodičnoj kući, odakle je izveo hakerske napade, sa svog računara.

Tužilaštvo nije navelo da li za hakerske napade ima još osumnjičenih u Holandiji.

Dečak je "verovatno deo veće grupe hakera, o kojoj se vodi istraga", kaže se u saopštenju i navodi da su napadi izvedeni sa više hiljada računara.

Hakeri su se masovno obrušili na sajtove provajdera kreditnih kartica Masterkard i Viza, i drugih koji deluju protiv sajta Vikiliks i njegovog uhapšenog osnivača Džulijana Asanža.

Pod udarom su i sajtovi švedskog advokata Klaesa Borgstroma - zastupnika dve žene koje su optužile Asanža za seksualno nasilje, kao i sajtovi američke političarke Sare Pejlin i švajcarske banke Postfajnans.

Internetski "haktivisti" koji deluju pod nazivom "Operacija odmazda", preuzeli su, u poruci preko društvene mreže Tviter, odgovornost za izazivanje teških problema sajta Masterkarda.

Taj finansijski gigant je juče prekinuo odnose sa Vikiliksom, koji objavljuje stotine hiljada diplomatskih depeša američkog Stejt departmenta, i time izaziva gnev u Vašingtonu.

Prethodnih dana se Vikiliks našao na meti žestokih hakerskih napada, i mnogi sistemi koji pružaju finansijske i internet usluge, naročito u SAD - Amazon, Pejpal i Evri DNS (EveryDNS), jedan za drugim su prekinuli saradnju s njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: