Sanader u pritvoru u Austriji

Odbegli bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen u Austriji u petak popodne. Istražni sudija u Salcburgu odredio mu je jednomesečni pritvor, prenose mediji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.12.2010.

22:34

Default images

Sanader je uhapšen na naplatnoj rampi Sankt Mihael na autoputu Tauernautoban, javili su mediji. On će biti sproveden u zagrebački zatvor Remetinec.

Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec najavio je da će Hrvatska pokrenuti postupak izručenja, u skladu sa uobičajenom procedurom. Prethodno je raspisana međunarodna poternica za Sanaderom.

Sanaderu, koji je otišao iz zemlje nekoliko sati pošto mu je ukinut poslanički imunitet, u četvrtak uveče određen je jednomesečni pritvor zbog bekstva i opasnosti od uticaja na svedoke.

Hrvatski MUP je ranije danas objavio poternicu na svojim internet stranicama na kojima su, uz sliku bivšeg premijera, objavljeni i osnovni podaci o njemu.

Takođe je navedeno da je poternica izdata na osnovu zahteva Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), a zbog sumnje za udruživanje radi činjenja krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Određivanjem pritvora su se stekli uslovi za raspisivanje međunarodne poternice za Sanaderom.

Još se zvanično ne zna za koje je slučajeve Sanader osumnjičen, a mediji nagađaju da je reč o izvlačenju novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se za jednog bivšeg premijera traži krivični progon.

Sanader poručivao da će se vratiti

Zagrebački advokat Mate Matić izjavio je noćas da mu se bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader javio i poručio da nije u bekstvu, već da će se za 3-4 dana vratiti u Hrvatsku.

Advokat je rekao novinarima da mu je bivši premijer rekao da je na ranije dogovorenom putovanju i zamolio ga da se u njegovo ime "javi institucijama koje za njim možda tragaju".

Samo nekoliko sati pošto je u Sabor stigao zahtev tužilaštva da mu se skine imunitet, Sanader je u četvrtak napustio Hrvatsku kod Bregane - graničnog prelaza sa Slovenijom. Ranije danas su mediji objavili da će se odbegli bivši premijer Ivo Sanader danas posle podne ili uveče vratiti u Hrvatsku, izjavilo je nekoliko ljudi bliskih Sanaderu.

"Sanader nije očekivao da bi se ovo moglo desiti. Vraća se u Hrvatsku jer želi dokazati da nije pobegao i da ne beži od zakona koje je donosila većina kojoj je on bio na čelu", izjavio je Jerko Rošin, poslanik HDZ-a, jedan od bliskih Sanaderovih prijatelja, za koga se pretpostavljalo da bi bio deo grupe disidenata iz HDZ-a kad je Sanader aktivirao svoj mandat.

Istakavši da se sinoć čuo sa Sanaderom, koji mu je rekao da će prekinuti službeni put, Rošin je rekao da Sanader želi da dokaže da je slučaj političke prirode.

"Znam da nije leteo, već je putovao automobilom jer je rekao da se odmah vraća u Zagreb. Iz toga sam zaključio da je eventualno u Sloveniji ili Austriji", rekao je Rošin, priznajući da o tome nije informisao tužilaštvo jer to nije njegov posao.

Sanaderov povratak tokom dana najavio je i zagrebački advokat Mato Matić, koji se sa Sanaderom dopisivao SMS porukama.

On može preuzeti zastupanje Sanadera, jer je trenutno angažovan na odbrani Darka Beuka, člana uprave Hrvatskih šuma, protiv koga je u toku postupak zbog malverzacija u firmi Fimi medija, za koje se tereti i bivši premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: