Domen Vikiliksa i u Srbiji

Mnogobrojinim domenima Vikiliksa u svetu priključen je i jedan srpski, koji je registrovan na sajtu wikileaks.org.rs u Topoli.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 09.12.2010.

14:54

Default images

Vlasnik firme koja je postavila sadržaj Vikiliksa na svoj server, Ivan Lekić, kaže da je to učinio kako bi korisnicima obezbedio dostupnost informacija od javnog interesa.

Takođe, u Srbiji postoji još onih podržavaju rad Vikiliksa potezima kao što je kopiranje svih dokumenata sadržaja sa aktuelnog sajta.

Kao što je poznato, Vikiliks je u međuvremenu izgubio hosting kod američkog provajdera Amazon, kao i podršku za održavanje domenskog imena wikileaks.org. Ipak, naši sagovonici kažu da su oni spremni da učestvuju u globalnoj kampanji koja tvrdi da je Vikiliks nemoguće zaustaviti.

Najnoviji oblik podrške, Vikiliksu je pružio Ivan Lekić iz Topole, koji kaže da je njegova osnovna namera bila da korisnicima obezbedi informacije od javnog značaja.

„Situacija je bila alarmantna jer su stizale vesti da se Vikiliks izgurava polako za tržišta zapadne Evrope, da im se gase serveri u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji. Zbog toga smo odlučili da im damo jedan hosting prostor, poklonimo domen. Nema tu nekih velikih motiva, niti smo mi neka politička organizacija", rekao je Lekić.

"Takođe, ne postoji nikakav argument da bi se tako nešto sklonilo sa nađeg servera, ali u slučaju da neka Vladina agencija ili organizacija reaguje, RATEL ili neka druga organizacija. Na njihov zahtev, naravno, da ćemo morati da sklonimo to sa sajta“, dodao je on.

Ipak, prema njegovim rečima, registracija Vikiliksa u Topoli obavljena je na osnovu zakona koji regulišu tu oblast u Srbiji, zbog čega nema razloga za intervenciju državnih organa.

Pored podrške iz Topole, u Srbiji ima još direktno uključenih u pomaganje Vikiliksu.

Jedan od njih je i novi politički pokret koji se zove „Pirati Srbije“.

Njegov osnivač, Aleksandar Blagojević, kaže za B92 da je Džulijan Asanž probio barijeru nedostupnosti diplomatije za obične građane. "Trenutno radimo na apdejtu poslednjeg objavljivanja sa Vikiliksa, tako što radimo „mirroring“ sajta u lokalu i ažuriramo svoju kopiju na udaljenom serveru. To je direktna podrška originalnom serveru Vikiliksa za slučaj da pretrpi napad ili gašenje. U Srbiji nas kontaktiraju nezavisne organizacije, ali i građani lično, da hostuju Vikiliks materijal na svojim serverima. Profesionalci su vrlo ozbiljni u smislu ocene snage ovog pokreta i najverovatnije da je sada već postalo prosto nemoguće isključiti Vikiliks", kaže osnivač Pirata Srbija.

Zašto saj Vikiliks ima tako veliku podršku, pitali smo urednika domaćeg internet portala pištaljka.rs Vladimira Radomirovića.

Odgovor je jednostavan – popularnost leži u tome što Vikiliks građanima otkriva ono što se krije od njih.

"Džulijan Asanž je počeo svoju karijeru kao haker i dugo se bavio time. Video sam da postoji i u Crnoj Gori bar četiri sajta „ogledala“ Vikiliksu, što je jako zanimljivo. Čini mi se da su neki naši zvaničnici požurili kada su rekli da bi uhapsili Asanža, ne znajući uopšte po kojim je on optužbana kasnije uhapšen. Tako smo imali izjavu Vlatka Ratkovića iz Demokratske stranke, koji je inače i predsednik zakonodavnog odbora skupštine, koja kaže da bi trebalo uhapsisti Asanža jer je narušio demokratski poredak u svetu. Šta god da se desi Asanžu u budućnosti, Vikiliks je postao pokret koji će se teško zaustaviti", objašnjava Radomirović za B92.

U celom svetu se od 28. novembra, kada je sajt Vikiliks počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku izmedju Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, dešavaju sajber napadi, u znak odmazde na pokušaje blokiranja ovog sajta.

Tako je bio blokiran saj švedske vlade, švedskog tužilaštva, kao i provajdera kreditnih kartica Masterkard i Viza, ali i drugih koji deluju protiv sajta Vikiliks i njegovog uhapšenog osnivača Džulijana Asanža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: