Sanader otputovao, nepoznato gde

Različite informacije o tome gde je Ivo Sanader, mediji navode da je u Londonu ili Austriji. Sanader napustio Hrvatsku par sati pre ukidanja imuniteta.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.12.2010.

13:52

Default images

Saborska Mandatno-imunitetna komisija jednoglasno odobrila zahtev tužilaštva za hapšenje Ive Sanadera, ali je bivši premijer pre toga napustio Hrvatsku.

"U trenutku prelaska državne granice sa Slovenijom policija nije imala nikakav pravni osnov da navedenoj osobi spreči izlazak iz zemlje", saopštio hrvatski MUP.

Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo je od Sabora da bivšem premijeru i nezavisnom poslaniku Ivi Sanaderu ukine poslanički imunitet.

Neki slovenački mediji su objavili da je Ivo Sanader sa ljubljanskog aerodroma Brnik u 16 sati poleteo za London. Nezvanični izvori slovenačkog lista "Finance" demantuju da je Sanader otputovao u London. Slovenački elektronski mediji javljaju da zapravo niko ne zna tačno gde je Ivo Sanader i da je moguće da više i nije u Sloveniji, već u Austriji. Sanader se sumnjiči zbog krivičnih dela udruživanja radi izvršenja krivičnih dela i zloupotrebe položaja i vlasti.

Očekuje se da će odluka Komisije uskoro biti potvrđena i na plenarnoj sednici Sabora, te da će Sanaderu biti ukinut imunitet, prenela je Hina.

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je jutros putem Državnog tužilaštva predsedniku Sabora uputio zahtev da se Sanaderu ukine imunitet, odnosno odobri njegovo lišavanje slobode, pritvor i istražni zatvor, a taj zahtev je potom prosleđen Mandatno-imunitetnoj komisiji.

Hrvatska policija je potvrdila da je bivši hrvatski premijer danas pre podne otputovao iz Hrvatske i prešao hrvatsko-slovenačku granicu.
Sanader je, kako je potvrđeno, iza 11 prešao granicu na prelazu Bregani.

Slovenački premijer Borut Pahor je izjavio na konferenciji za novinare da je obavešten da je Sanader prešao jedan od slovenačkih graničnih prelaza, ali nije hteo o tome bliže da govori.

Sanader: Na putu sam, odazvaću se pozivu USKOK-a

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader je rekao da je na prethodno planiranom putu i da će se odazvati pozivu Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sanader je to napisao u SMS poruci novinarima "Večernjeg lista" koji su ga pitali da li je u bekstvu i hoće li se odazvati USKOK-u.

"Na putu sam, prethodno planiranom. I naravno da ću se odazvati", napisao je Sanader, objavljuje na svom sajtu zagrebački dnevnik.

Taj list je naveo i da Sanader nema državljanstvo Austrije, kako su to ranije danas objavili neki mediji.

Josipović: Ispitati odgovornost policije

(FoNet)
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da ministar policije Tomislav Karamarko treba da podnese ostavku ukoliko se pokaže da je policija odgovorna za odlazak iz države bivšeg premijera Ive Sanadera na dan kada je tužilaštvo zatražilo da mu se ukine imunitet zbog krivičnog postupka.

"Nakon što je mesecima Sanader bio na naslovnim stranama kao mogući osumnjičeni, to što je sada kada je optužen otišao je veliki poraz sistema", rekao je Josipović za Novu TV.

On je istakao da se mora pokrenuti pitanje odgovornosti, navodeći da ovaj slučaj ne može da završi na novinskom tekstu kako je otišao.

Na pitanje novinara da li to znači da će tražiti smenjivanje Karamarka, Josipović je odgovorio da hoće ako se utvrdi da je učinio propust, ali ne samo njega.

"Ako bude potrebno, trebalo bi ići i na ostale, ne samo na njega", dodao je predsednik.

Ministar policije Tomislav Karamarko izjavio je novinarima da se ne oseća odgovornim.

"Ne osećam se krivim niti odgovornim za bekstvo Ive Sanadera, jer je bivši premijer u trenutku prolaska granice bio slobodan hrvatski građanin bez poternice na svoje ime ili naloga za hapšenje", rekao je Karamarko.

Umesto u Sabor - "u nepoznatom pravcu"

Ivo Sanader jutros nije ni otišao u Sabor - kako prenose hrvatski mediji, seo je u crnu opel vektru i nestao "u nepoznatom pravcu". Ovu informaciju potvrdila je hrvatska policija napominjući da je Sanader granicu prešao na granici sa Slovenijom, a da nadležni u tom trenutku nisu imali nikakav pravni osnov kako bi ga spečili da napusti zemlju.

U prvim komentarima na Sanaderov beg iz zemlje, hrvatski predsednik bio je veoma suzdržan.

"Pravna država radi svoj posao, očekujem da se protiv Sanadera i svih drugih vodi pravedan postupak", rekao je Josipović.

Oštre reči Sanaderu upućuje opozicija, ali i nekadašnje kolege iz HDZ-a.

Zvanično još nije saopšteno zbog čega se traži ukidanje imuniteta Sanaderu. Poslednjih meseci, ime bivšeg premijera Hrvatske u javnosti se povezivalo s brojnim aferama od Hipo banke do izvlačenja novca iz javnih preduzeća i ministarstva preko agencije Fimi-medija.

EK: Bez komentara, ali "pravosuđe je najvažnije"

Na događaje u Hrvatskoj, vezane za slučaj bivšeg premijera, Ive Sanadera je reagovala i Evropska komisija, javlja portal RTV SLO.

Evropska komisija je saopštila da ne želi da komentariše pojedinačne slučajeve, ali da od pravosudnog sistema Hrvatske očekuje da svi slučajevi budu tretirani u skladu sa načelima nezavisnog pravosuđa i poštovanja osnovnih prava.

Portparolka evropskog komesara za širenje EU, Angela Filote je rekla da je pregovaračko poglavlje o pravosuđu, u hrvatskim pregovorima za članstvo u EU, "poglavlje svih poglavlja" i tako ključno za završavanje pregovora EU sa Hrvatskom.

Tokom marta iduće godine bi trebalo da bude predstavljen izveštaj Hrvatske o ostvarivanju kriterijuma za zatvaranje pregovaračkog poglavlja o pravosuđu, za koje predstavnici EU kažu da od njega zavisi da li će Hrvatska završiti svoje pregovore u prvoj polovini iduće godine, što je njen cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: