File: Odlučujući meseci za Srbiju

Komesar EU za proširenje Štefan File je rekao u Briselu da će naredni meseci biti odlučujući za evropske integracije Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

18:02

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković je istakao da Srbija ambiciozno očekuje 2011. godinu na tom planu.

Cvetković je posle susreta s Fileom rekao da je cilj Srbije da, pored dobijanja zvaničnog statusa kandidata za ulazak u EU, bude određen i datum za početak pristupnih pregovora.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka s komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, kazao da je plan da 31. januara naredne godine ponovo poseti sedište EU i preda Fileu popunjeni Upitnik Evropske unije.

"Razgovarali smo i o problematičnim pitanjima, o pravosudnoj reformi, restituciji, izbornom zakonodavstvu. Srbija je odlučna da kroz Akcioni plan sprovede te reforme", istakao je Cvetković.

Srpski premijer je naveo da je vlada "veoma ozbiljna" da nastavi rad na reformama u Srbiji.

One će, kako je rekao, do kraja biti sprovedene, ne zbog evropskih integracija, već zbog same države i građana.

File je rekao da je tokom razgovora s Cvetkovićem uputio pohvale srpskoj vladi zbog reformskih procesa, ali i da je ukazao da je potrebno završiti pravosudnu reformu, kao i doneti zakone o političkim partijama i implementaciji regulatornih tela.

"Zadovoljan sam zato što je stvoren jasan put za napredak u pravosudnoj reformi, a sledeći meseci će biti odlučujući za evropske integracije Srbije", ocenio je File.

On je kazao i da će Srbija u narednom periodu biti "pod lupom" evropskih institucija, ali i da će imati njihovu tehničku i političku podršku.

File je rekao da Evropska komisija očekuje da će uskoro biti stvoreni uslovi za početak dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: