Poslanici o godišnjici prvih izbora

Većina poslanika smatra da je dve decenije od uvođenja višestranačja vidan pomak, da Srbija ima stabilan demokratski sistem, redovne izbore i smenjivost vlasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

17:09

Default images

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je naglasila da su poslednje dve decenije krucijalne za razvoj modernog evropskog parlamentarizma.

Đukić-Dejanovićeva kaže da je različitost u stavovima, mišljenjima i političkim ciljevima bogatstvo za svaku državu, posebno kada se dostigne dijalog među suprotstavljenim mišljenjima.

"Bilo je mnogo i ostrašćenosti u periodu višestrančja. Ono čime se možemo čak i ponositi, s obzirom da tradicija parlamentarizma nije duga, to je da dijalog počinje da obeležava parlamentarnu demokratiju Srbije", kazala je Đukić-Dejanovićeva.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da se prve decenije višestrančja u Srbiji mogu podeliti na period pre 2000. godine, kada je višestranačje bilo maska za sistem koji nije bio demokratski, i nakon 2000. godine, kada višestrančje počinje da se razvija kao temelj demokratskog društva.

Kolundžija je mišljenja da je rezultat za taj kratak period to što je politička scena u većoj meri profilisana i stranke sada više nego ranije traže svoj politički prostor, iako to nije do kraja završen proces, kao i to što se ozbiljno grade institucije kao rezultat višestrančja.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić je istakao da su se mnoge stvari u Srbiji tokom poslednje dve decenije promenile nabolje i da Srbija sada ima stabilan demokratski sistem, redovne izbore, smenjivost vlasti i političku stabilnost. Međutim, Senić smatra da su institucije u Srbiji, a posebno parlament još slabi.

I šef poslaničkog kluba PUPS-a Momo Čolaković je mišljenja da se dve decenije višestranačja u Srbiji mogu podeliti na dva perioda - pre i posle 2000. godine i da je razvoj demokratije vidan, ali da očekuje da se u narednom periodu stranke profilišu u potpunosti.

Prema njegovim rečima, pre petooktobarskih promena bilo je dosta otpora višestranačju, a nakon 2000. godine vidna je ekspanzija stranaka, budući da je u jednom trenutku bilo oko 600 registrovanih partija.

Međutim, šef poslanika SRS Dragan Todorović je kazao da ima utisak da se sada stvari vraćaju na početak.

On je rekao da je dve decenije parlamentarizma proteklo u stalnoj borbi da se društvo demokratizuje i da država izađe iz problema, koji su u najvećoj meri izazvani spolja.

Tokom 1990. godine, posle višedecenijske dominacije jedne partije, osnovane su prve stranke, a 9. decembra održani su i prvi višestranački parlamentarni izbori.

Povodom dvadeset godina višestranačja u Republici Srbiji na sajtu B92/info otvorena je posebna stranica posvećena godišnjici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: