Peticija protiv bojkota Nobela

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da su borci za ljudska prava potpisali peticiju protiv bojkota ceremonije dodele Nobelove nagrade za mir.

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

21:33

Default images

U peticiji se izražava nezadovoljstvo zbog odluke da predstavnik Srbije ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade kineskom disidentu Liju Sjaobou.

U saopštenju se navodi su peticiju potpisali Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Sonja Biserko, Borka Pavićević, Dimitrije Boarov, Marko Karadžić, Petar Luković, Vesna Pešić, Vladimir Arsenijević i drugi.

"Ovom peticijom obaveštavamo Nobelov komitet i svetsku javnost da dobar deo građana Srbije ne stoji iza ove poslednje, sramne odluke svoje vlade, da se oštro protivi svim njenim 'političkim trgovinama' tako svojstvenim nacionalističkoj Srbiji pre i posle ratova devedesetih godina", kaže se u tom dokumentu, prema saopštenju Helsinškog odbora.

Potpisnici peticije smatraju "nedopustivim bilo kakvo dodvoravanje zemlji koja u dvadeset i prvom veku osuđuje na zatvorsku kaznu jednog borca za ljudska prava, a njegovu porodicu i kolege stavlja u kućni pritvor da ne bi mogli da otputuju u Oslo i u njegovo ime prime Nobelovu nagradu za mir".

Podseća se da je Sjaobou stekao poštovanje "civilizovanog sveta dugogodišnjom, istrajnom i nenasilnom borbom za fundamentalna ljudska prava u Kini".

Srbija je jedna od 18 zemalja koje će uz Kinu bojkotovati ovogodišnju ceremoniju u Oslu povodom dodeljivanja Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sijaobou.

Dok u Evropskoj komisiji kažu da su razočarani odlukom Srbije, kineski ambasador u Beogradu poručuje da Peking ceni taj potez Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: