Rusi: Dajte Nobela Asanžu

Ruski zvaničnici u šali su predložili da se Nobelova nagrada za mir dodeli osnivači Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

17:55

Default images

Nezvanični izvor iz Kremlja neočekivano je predložio nevladinim organizacijama da razmisle o ideji da Asanža predlože za nagradu, ali je drugi izvor potom objasnio da je reč o šali o duplim standardima.

Kako prenose ruske agencije, izvor iz predsedničke administracije je objasnio predlog željom ruskih vlasti da se pomogne uhapšenom Asanžu.

"Udruženja i nevladine organizacije treba da razmisle kako da mu pomognu. Možda da se predloži kao kandidat za Nobelovu nagradu", citiraju agancije taj izvor.

Ruske nevladine organizacije ocenile su da ta izjava predstavlja "podsmevanje Amerikancima", i da je povezana sa bojkotovanjem dodele Nobelove nagrade iz političkih razloga.

"Ne verujem da je čovek iz administracije predsednika to mogao da kaže bez ironije", rekao je šef centra za zaštitu ljudskih prava Oleg Orlov.

Lider pokreta Za ljudska prava Ljev Ponomarjov ocenio je izjavu kao "ružnu".

"Vikiliks je najviše štete naneo SAD. Možda žele da još više podignu javno mnjenje kako bi još više napakostili", ocenio je Ponomarjov.

Internet portalu Gazeta.ru neimenovani izvor iz Kremlja je rekao da prethodna izjava ne predstavlja indirektnu podršku Asanžu i da to "nije pozicija Kremlja", već šaljiva kritika dvojnih standarda.

Član naučnog saveta Moskovskog centra Karnegi Marija Liman ocenila je da je Kremlj hteo da pokaže da se prema skandalu s Vikiliksom odnosi delimično olako, kao i prema dodeli Nobelove nagrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: